Cristi Puiu, la TIFF: Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe nişte vite

08 Aug 2020 | scris de Ioana Tomozei

În mod contrar altor relatări din media, care n-au înțeles mare lucru din discursul regizorului Cristi Puiu la proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, "Malmkrog", el nu s-a declarat împotriva purtării măștii de protecție, ci a tonului autorităților statului, pe care îl consideră inacceptabil, cerându-le să intre în dialog cu populația, nu s-o trateze ca pe vite.

Cristi Puiu, la TIFF: Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe nişte vite

Puiu a atras atenția că "Malmkrog" a avut premiera în Franţa "în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască".

"Am muncit foarte mult la acest film, fără mască. Am avut noroc. Uitaţi, stau, păstrez distanţarea socială, toate normele sunt aici. Ce o să vedeţi aici pe ecran probabil că este încă o copie de lucru, dar nu filmul ca atare, ci subtitrarea, deci s-ar putea să existe încă două-trei greşeli.

N-am apucat să corectăm, pentru că nu ne-am gândit că o să lansăm vreodată acest film din pricina acestei pandemii mondiale.

Filmul a ieşit în Franţa, în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască, în interior, cum ar veni treaba. Şi ăsta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste", a explicat Puiu, înainte de începerea proiecţiei.

Regizorul a spus că, în ceea ce priveşte comunicarea în contextul pandemiei, "tonul autorităţilor statului este inacceptabil".

"Stau, distanţare socială iar de mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman.

Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult.

Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie '89 şi care au zis 'Nu' dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite.

Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil", a afirmat regizorul.

Puiu a subliniat, de asemenea, că "absolut orice abuz trebuie amendat".

"Mi se pare extraordinar de mişto că la Cluj oamenii sunt disciplinaţi şi atenţi la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Şi dacă n-o faceţi dumneavoastră, prin vot de data asta, n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni.

Şi ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca când intru în absolut orice spaţiu închis. Dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini. Pe Eroilor.

Îmi pare foarte rău şi ştiu că nu toţi sunteţi de acord cu mine şi vă e teamă de pandemie. Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri, mult mai grave", a afirmat cineastul.

Masca devine obligatorie în tot județul Cluj, începând de sâmbătă, 8 august, potrivit deciziei de miercuri.


CLICK - Follow us on Google News