CTP: «Nu există în fișa postului frica și lașitatea la medici. Dacă le ai, ieși din meseria asta și te duci și faci alta»

31 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat decizia unor dintre medici, de a-și da demisia și care și-au motivat gestul prin faptul că nu se simt destul de protejați în fața infecției cu noul coronavirus.

CTP: «Nu există în fișa postului frica și lașitatea la medici. Dacă le ai, ieși din meseria asta și te duci și faci alta»

CTP consideră că doctorii care și-au dat demisia și au plecat din serviciul de la ATI, în plină criză de Covid-19, au comis zădărnicirea combaterii bolilor și dă exemplul Italiei, unde medicii sunt lăsați să demisioneze, dar nu mai au dreptul să-și practice profesia.

”Medicii care au plecat din serviciul de terapie intensivă în timpul orelor de serviciu, lăsând bolnavii în secția respectivă cu o singură asistentă care să-i ajute, acești oameni au comis zădărnicirea combaterii bolilor.

Au dreptul să-și dea demisia, dar cine le dă dreptul să plece în timpul turei, în timp ce sunt acolo ca să salveze bolnavii? Își termină schimbul și după aceea își dau demisia.

Văd că nimeni nu a rostit lucrul acesta în legătură cu respectivii.

Au dreptul să-și dea demisia medicii. Da, au dreptul. În armată nu ar avea. În armată, pentru dezertare pe timp de război poți să ajungi în fața Curții Marțiale. În domeniul medicinei, nu. Poți să-ți dai demisia. E în regulă, dă-ți-o.

În Italia văd că se ia o măsură foarte corectă: și acolo pot să-și dea demisia medicii, din ce motive cred ei, fie că li se face frică, fie consideră că nu pot să meargă mai departe profesional în acele condiții.

Li se acceptă, nu sunt în niciun fel urmăriți de autorități pentru asta, dar nu li se mai permite să practice profesia tot restul vieții. Pot să facă altceva, se recalifică. Dar mi se pare foarte corect pentru că tocmai au dovedit că nu aveau ce căuta în meseria de medic.

Nu există în fișa postului frica și lașitatea la medici. Dacă le ai, e omenește și te înțeleg perfect. Dar atunci ieși din meseria asta și te duci și faci alta. Sunt multe alte meserii.

De asemenea, în Italia, când au părăsit posturile o serie de medici, de asistente, pentru fiecare dintre cei care au plecat au venit 5 în loc, voluntari, care să le ia locul. Sper să se întâmple la fel și în România”, a declarat CTP, la Digi 24.


CLICK - Follow us on Google News