Cum ne dăm seama dacă o mască e bună sau contrafăcută

30 Noi 2020 | scris de Ioana Tomozei

Fără niciun fel de scrupule cei care importă măști de protecție pun în vânzare măști de protecție care nu sunt conforme și care nu ne protejează împotriva virusurilor sau bacteriilor. 

Cum ne dăm seama dacă o mască e bună sau contrafăcută

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) spune că e dificil pentru un client obișnuit, neavizat, să-și dea seama care măști sunt neconforme și că acest lucru intră în responsabilitatea agenților economici care le vând.

Într-o singură lună de controale, ANPC a oprit de la vânzare, temporar sau definitiv, peste 30 de milioane de măști. 

Pentru a verifica dacă măștile FFP1, FFP2 și FFP3 sunt de bună calitate pe ambalajul măștii trebuie să fie întotdeauna scris:
a. numele mărcii, producătorului sau furnizorului

b. numărul de referință al produsului

c. o secvență formată din literele CE sau NF, EN 149: 2009 sau EN 149: 2001 + A1: 2009, clasa de mască (FFP1, 2 sau 3) separată printr-un spațiu de literele R sau NR

d. anul sfârșitului perioadei de depozitare

e. expresia „A se vedea prospectul producătorului”.

f. condițiile de depozitare recomandate de producător (cel puțin temperatura și umiditatea) sau o pictogramă echivalentă.

De asemenea, ambalajul trebuie să conțină un prospect informativ care să documenteze condițiile de utilizare, întreținere și depozitare.

Din cele trei straturi, stratul de mijloc - alb și opac v- al măștii este ”filtrul”. Pentru a testa proprietățile sale de electret - adică de material care își păstrează polarizarea electrică după ce a fost supus unui câmp electric puternic-, apropiați-l de particule de praf sau de bucăți de hârtie foarte mici. Dacă electricitatea statică le atrage, masca este de bună calitate. Dacă nu, este neconformă

Stratul de mijloc ar trebui să fie realizat dintr-un material plastic, cum ar fi polietilena sau polipropilena, în timp ce o mască contrafăcută va folosi adesea materiale mai ieftine amestecate cu hârtie. 

Ca să testați dacă o mască este falsă sau conformă, încercați să ardeți stratul de mijloc cu flacăra de la o brichetă. Dacă arde cu flacără, masca este FALSĂ! Dacă se topește și se curbează, masca este de bună calitate - adică din polipropilenă. În niciun caz acest strat nu trebuie să ardă mai mult de 5 secunde după îndepărtarea flăcării. Mai mult, falsurile pot produce și scântei. 

Un al doilea mod de a testa o mască este acela de a vedea dacă permite trecerea aerului expirat. Puneți masca pe gură și nas, apoi aprindeți o brichetă pe care o țineți la circa 10-15 cm de mască. Încercați să suflați spre flacără, prin mască. Dacă flacăra se mișcă, atunci masca este falsă. Măștile cu strat de propilenă nu permit trecerea aerului expirat. 


CLICK - Follow us on Google News