Dan Barna propune o celulă de criză, la nivelul CSAT, în coordonare cu parteneri externi

06 Aug 2019 | scris de Monica Pavelescu

România, atât la nivel de stat, dar și la cel social, se află într-o criză profundă, una care durează de ceva zeci de ani. Politicienii, prea preocupați de binele propriu, în defavoarea celui național, n-au acordat o prea mare importanță soluțiilor sau planurilor care să elimine cauzele acestei crize, probabil adepți înverșunați ai principiului ”las că merge ș-așa!”.

Dan Barna propune o celulă de criză, la nivelul CSAT, în coordonare cu parteneri externi

În ultimele săptămâni, noi cazuri de incompetență și corupție au ieșit la iveală din modul în care au acționat Poliția, Parchetul și STS, în cazurile de la Caracal sau cel de la Galați.

Candidatul USR la președinția României, Dan Barna, a făcut public, prin intermediul paginii sale de Facebook, o idee despre cum vede modalitatea în care ar putea fi restructurate instituțiile care au permis perpetuarea crimei organizate, a incompetenței și a corupției - ”instituirea unei celule de criză coordonate de la cel mai înalt nivel, prin CSAT și cu eventuala participare a unor misiuni din partea unor parteneri externi”.

"(...) Este nevoie urgentă de intervenție de la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care să pornească, concentrat, o restructurare a instituțiilor falimentare, de la Poliția din Caracal și Galați, până la structurile centrale ale MAI și parchetelor care nu au gestionat aceste situații. E nevoie de înlăturarea urgentă a tuturor celor care au permis perpetuarea crimei organizate și promovarea incompetenței în locul siguranței publice.

Forțele de ordine și de securitate din România trebuie să își reînnoiască coordonarea cu partenerii europeni și internaționali. Nu este o rușine să ceri ajutor de la parteneri și aliați atunci când ești într-o situație de criză profundă. Iar situația de astăzi din România cere de urgență instituirea unei celule de criză coordonate de la cel mai înalt nivel, prin CSAT și cu eventuala participare a unor misiuni din partea unor parteneri externi.

România nu mai poate merge înainte prin bâlbe, corupție mascată prin demagogie ieftină și vorbe aruncate fără fapte concrete. Deja ne știam pe marginea prăpastiei din cauza corupției endemice. Acum, vedem că suntem cu un picior în groapă și din cauza crimei organizate și incapacității unor instituții de a garanta dreptul la viață și siguranță al cetățenilor.

Avem nevoie de o resetare urgentă, sau vom asista la falimentul întregului stat!", scrie Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Soluția lui Barna nu este una inedită, și nici nu s-ar putea spune că a avut succes, după rezultatele aplicării acestor parteneriate externe în zona latino-americană, a ”narcodemocrațiilor”, în care, dacă e să judecăm după informațiile ce ne parvin, Mexicul e la fel de controlat de carteluri, ca și Columbia, etc., singurul lucru evident fiind doar că centrii de putere și decizie s-au mutat către partenerii externi. 

Dar, de ce nu, cu toate aceste riscuri, este foarte posibil ca un alt model de colaborare, mai eficient, să poată fi implementat în România, ținându-se cont de faptul că nu există nicăieri în lumea asta o societate perfectă în care lumea interlopă, corupția sau incompetența să fi dispărut total, și că nici România nu are cum să devină așa ceva!


Follow us on Google News