Viorica Dăncilă spune că Iohannis a inventat cuvântul «giroscop»

14 Oct 2020 | scris de Anita Raicu

Dornică să-și refacă imaginea pătată de numeroasele gafe gramaticale și de logică făcute pe vremea în care era premier, Viorica Dăncilă a dat-o și mai mult de gard după ce a afirmat Iohannis a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române, dând exemplu cuvântul ”giroscop”.

Viorica Dăncilă spune că Iohannis a inventat cuvântul «giroscop»

Întrebată la Digi 24 dacă lipsa prezenței sale pe un loc eligibil pe listele PSD pentru Parlament, i se reproșează că prin greşelile gramaticale a adus un deficit de imagine partidului, Viorica Dăncilă a răspuns:

”Nu cred că poate face PSD aceste reproşuri. Să ne uităm la declaraţiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educaţiei, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declaraţiile preşedintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române".

Solicitată să ofere exemple de cuvinte noi introduse de preşedintele Klaus Iohannis, fostul premier, se referit la cuvintele giroscop şi sertarizare.

”Giroscopul sau sertarizare. Nu mai ştiu. Am reţinut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, şi cel mai abil jucător poate să facă greşeli", a afirmat Dăncilă.

”Giroscop”, conform DEX este: ”Corp solid sprijinit în aşa fel, încât este liber să se rotească în jurul axei sale. Aparat care, antrenat de o mişcare de rotaţie în jurul uneia dintre axe, se poate deplasa astfel încât să nu modifice direcţia axei sale de rotaţie. Dispozitiv care asigură stabilitatea şi orientarea în spaţiu a unui avion, a unui submarin etc”.

Termenul a fost folosit de preşedinte într-o conferinţă de presă, când a fost întrebat dacă a girat racolările făcute de PNL din rândurile PSD. Klaus Iohannis l-a rugat pe jurnalist să repete ultima parte a întrebării, spunând: ”Aia cu giroscopul”.
 


CLICK - Follow us on Google News