Cine i-a luat locul lui Ion Țiriac în topul celor mai bogați români

12 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

În cel mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, Ion Ţiriac are o avere  estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial), dar, chiar și așa, stăpân peste atâția bani, ajuns la 80 de ani, omul de afaceri a fost detronat de un alt român, de numai 47 de ani.

Cine i-a luat locul lui Ion Țiriac în topul celor mai bogați români
Daniel Dines, fondator şi director general al firmei IT UiPath

Daniel Dines, fondator şi director general al firmei IT UiPath, este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboţi software (bots), scrie, ediţia americană a revistei de business Forbes, într-un articol cu titlul ”De la comunism la coding”.

Daniel Dines apare pe coperta ediţiei americane a Forbes, care îl denumește ”Boss of the Bots” (Şeful boţilor).

Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la Bucureşti, omul de afaceri român mai deţine în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA  - robot process automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanţare obţinutăm ceea ce înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puţin 1,4 miliarde de dolari.

În comparație cu Țiriac, trebuie ţinut totuși cont şi de faptul că în cazul unei companii ca UiPath, ca la mai toate startup-urile de tehnologie care strâng runde de investiţii, valoarea  ţine cont de evoluţia pieţei în care activează (automatizări software, în cazul de faţă), de portofoliul de clienţi existent şi potenţial, de avansul tehnologic şi aşa mai departe. O evaluare mai concretă se face abia pe bursă. De partea cealaltă, averea lui Ţiriac are fundamente solide în proprietăţi imobiliare, maşini de colecţie, tranzacţii efectuate etc. 

Forbes scrie despre român că în copilărie voia să se facă scriitor. Mama sa era profesoară, iar tatăl, inginer. Mai târziu, Daniel a descoprit că era bun la matematică şi apoi a virat către programare când a văzut că în anii '90 un programator câştiga în jur de 300 de dolari pe lună, un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflaţie şi crahuri financiare.

Dines a învăţat singur limbajul de programare C++, dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă şi exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, mai notează Forbes.

Alex Konrad, jurnalistul de la publicaţia americană, care l-a intervievat pe Dines la Bucureşti, remarcă obsesia antreprenorului român pentru simplitate. Dines îl zorea la telefon pe un director din centrul de dezvoltare al UiPath de la Bellevue, statul american Washington.

”Vreau să mai gândeşti o dată asta. Mie mi se pare foarte complicat. Ar trebui să meargă ca Gmail”, îi spunea Dines omului din SUA, unde era 6 şi jumătate dimineaţa, potrivit Forbes.

”Modestia” este una dintre cele patru valori principale ale UiPath, în genul primului slogan al Google, ”Don’t be evil!” (Nu fi rău!) - remarcă cei de la Forbes.

Dar şi de la Microsoft, la care a lucrat Daniel Dines la începutul anilor 2000, în SUA, a învăţat omul de afaceri român. ”Bill Gates obişnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuinţă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a declarat Daniel Dines, pentru Forbes.


CLICK - Follow us on Google News