Descoperire arheologică importantă făcută de un puștan în timp ce săpa răsaduri în curtea bunicii

22 Apr 2021 | scris de Cristina Romanescu

O descoperire arheologică importantă a fost făcută de un puștan de 13 ani, în timp ce săpa în curtea bunicii sale, în satul Perieni, comuna Probota, la câțiva zeci de kilometri de Iași.

Descoperire arheologică importantă făcută de un puștan în timp ce săpa răsaduri în curtea bunicii

În timp ce-și ajuta familia la lucrările de primăvară, Alexandru Nicolae Mâncă a găsit o statuetă de bronz ce o reprezintă pe zeița romană Venus, o descoperire extrem de rară pentru zona Moldovei.

”În timp ce eram în grădină și făceam lucrări agricole de primăvară, bunica mea a scos din pământ statueta. A vrut să o arunce, dar când m-a chemat să o văd, i-am spus că nu se poate asta.

Mi-am imaginat că e ceva special, deosebit… Am curățat-o și, în mai puțin de 72 de ore, așa cum spune Legea, am mers la Iași și am predat-o la Direcția Județeană pentru Cultură.

Asta pentru că statueta trebuie pusă în valoare, evaluată de specialiști și expusă pentru a fi admirată, a declarat Alexandru Nicolae Mâncă, băiatul de 13 ani care a făcut descoperirea unicat, potrivit BZI.ro.

Alexandru Nicolae Mâncă, însoțit de unchiul său a dus statueta la Direcția Județeană pentru Cultură Iași, urmând să primească o recompensă din partea statului.

Puștul este elev în clasa a VII-a și vrea nespus să devină IT-ist. Chiar dacă nu este pasionat de istorie, adolescentul este de acord că este important să ne respectăm trecutul și istoria.

”Eu nu pot să spun că sunt pasionat de istorie, dar îmi place să fiu informat, să fiu corect și mă bucur că, chiar dacă a fost o pură întâmplare, am putut să «salvez» această statuetă specială ce o reprezintă pe zeița Venus.

Acum mă pregătesc pentru Evaluarea Națională. Eu îmi doresc să devin IT-ist deoarece îmi plac calculatoarele, mă descurc bine la Informatică.

Repet, sunt bucuros și mândru de ceea ce am făcut și le transmit tuturor să predea obiectele istorice către autorități dacă le găsesc. Este vorba de Istoria noastră, de valorile noastre și tocmai de aceea trebuie să protejăm și să respectăm asta, a mai spus Alexandru Nicolae Mâncă.

În satul Perieni au mai fost descoperite fragmente de amfore romane, iar pe raza comunei Probota au fost găsite monede romane cu efigiile lui Hadrian și ale lui Bruttia Crispina. În plus, au mai fost identificate așezări istorice din perioada culturii Precucuteni și Cucuteni, Hallstatt timpuriu, sec. VIII-IX, XIV, XIV-XV și XVIII.


CLICK - Follow us on Google News