Oxford University. Primul medicament ce reduce riscul de deces în COVID 19: Dexametazona - un steroid vechi și ieftin

16 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Primul medicament care a dovedit, în cadrul unui riguros studiu științific, că reduce riscul de deces din cauza Covid-19 nu este un medicament nou și scump, ci un steroid vechi și ieftin, scrie BBC.  

Oxford University. Primul medicament ce reduce riscul de deces în COVID 19: Dexametazona - un steroid vechi și ieftin

Dexametazona este un medicament folosit încă de la începutul anilor '60 pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă și astmul. 

O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford a testat dexametazona pe aproximativ 2.000 de pacienți bolnavi cu COVID-19, administrându-le tablete orale celor care aveau o formă mai ușoară a bolii (sub administrare de oxigen) și injecții intravenoase celor care au făcut o formă mai gravă (aflați pe ventilatoare mecanice).

S-a constatat că riscul de deces a scăzut cu o treime pentru pacienții în stare gravă, iar pentru cei cărora li se administra oxigen incidența decesului a scăzut cu o cincime.

Experții britanici din domeniul medical spun că tratamentul cu acest tip de steroizi în doze mici reprezintă un progres major în lupta împotriva virusului mortal.

Estimarea lor este că, dacă medicamentul ar fi fost administrat de la începutul pandemiei în Marea Britanie, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți (în prezent sunt 41.000 de decese- N.R.). El este ieftin și, fiind cunoscut de mult timp, este disponibil peste tot în lume.

“Există un beneficiu foarte clar. Tratamentul durează până la 10 zile și costă aproximativ 5 lire sterline pe pacient. Deci, în esență, costă 35 de lire sterline pentru a salva o viață. Iar dexametazona este un medicament disponibil la nivel global“, a declarat pentru BBC, conducătoru studiului, prof. Martin Landray.

Prof. Landray a precizat că dexametazona nu pare să ajute persoanele care fac o formă mai ușoară a bolii COVID-19, ci doar pe cele care dezvoltă dificultăți de respirație. El nu recomandă cumpărarea lui și administrarea fără aviz medical, ci doar, atunci când este cazul, în cadrul unei unități medicale.


CLICK - Follow us on Google News