Le Figaro, coronavirus. Prof. Didier Raoult acuză oficialii din domeniul sănătății de conflict de interese

25 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Profesorul Didier Raoult, directorul Institutului de boli infectioase (IHU) din Marsilia și primul microbiolog care a susținut utilizarea hidroxiclorochinei în tratamentul COVID-19 a fost apărut în fața unei comisii de anchetă parlamentare.

Le Figaro, coronavirus. Prof. Didier Raoult acuză oficialii din domeniul sănătății de conflict de interese

Raoult a fost extrem de critic fata de consiliul științific responsabil de deciziile guvernamentale, dar și impotriva funcționarilor din domeniul sănătății, acuzându-i uneori de incompetență, alteori de conflicte de interese, notează Le Figaro.

Consiliul Științific de pe lânga Guvern: eram ca un OZN acolo
”De ce ați părăsit consiliul științific?”, a fost fost întrebat Raoult..

”Primul consiliu științific pe care l-am condus a fost în 1989. Știu ce este un consiliu științific și nu era ceea ce am găsit acolo. Era o adunare de tipi care obișnuiesc să lucreze unul cu altul. Niciunul dintre ei nu a lucrat cu coronavirusuri”, a răspuns microbiologul. 

De asemenea, Raoult a criticat modelele realizate de epidemiologi

”Toți cei care fac modele predictive ale unei boli necunoscute sunt nebuni. Este o credință în matematică care a ajuns să fie religie.

Ce am dedus despre boală, am dedus pornind de la ce știam despre gripă și nu era adevărat. Ne-am privat de o fază de observare, fără să facem teste pe scara larga”, a spus cercetătorul.

Izolarea nu se bazează pe date științifice
”Decizia de a izola oamenii, ca și cea de a purta măști pe stradă nu se bazează pe date științifice stabilite, clare și demonstrabile. Acest lucru nu va fi niciodată demonstrat ”, a spus Didier Raoult., care consideră că studiile privind eficiența izolării în răspândirea epidemiei sunt contradictorii.

Industria farmaceutică, în conflict de interese
Microbiologul a atacat industria farmaceutică, aducând acuzații grave. El a afirmat că membrii consiliului științific, dar și un responsabil în coordonarea studiilor clinice privind COVID-19 – al cărui nume nu l-a pronunțat – au avut legături cu respectiva companie americană, despre care a spus că a acționat împotriva folosirii hidroxiclorochinei.

”Vă recomand să faceți o investigație reală asupra lui Gilead și Remdesivir (laboratorul american și antiviralul produs de acesta - N.R.)”. Vă sugerez să fiți atenți, nu este complicat să găsiți conflict de interese. 

Când am vorbit prima dată despre clorochină, am fost amenințat de mai multe ori de către un medic care a primit cei mai mulți bani de la Gilead în ultimii șase ani.

Am studiat acest lucru, am comparat numele care au fost pentru sau împotriva clorochinei cu cei care au primit bani de la Gilead. Și s-au suprapus întotdeauna”

OMS - ”piromanul planetei”
”Aici, în Europa de Vest, am devenit o societate foarte fragilă, foarte reactivă la crize, inclusiv atunci când aceste crize nu sunt reale. (…)

Cred că frica este un foarte prost sfetnic, eu cred că trebuie să acționăm calm”, a declarat Raoult, explicând opinia critică pe care a avut-o față de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care a acuzat-o că este ”piromanul planetei “.

Potrivit lui Didier Raoult, a existat în primul rând ”o suprareacție a Chinei, alerta inițială fiind una complet disproporționată”, deoarece statul comunist fusese acuzat în trecut că a ascuns SARS”. „, a spus el.

”Nu am vorbit despre revenire și nici despre al doilea val”
Profesorul Raoult spune că în privința pandemiei provocate de coronavirus există două ipoteze de lucru deosebit de plauzibile. 

”Fie epidemia dispare complet, fie că ea va deveni sezonieră. Acest aspect depinde de numărul de purtători cronici ai coronavirusului, dar și de circulația infecțiilor din emisfera nordică spre emisfera sudică, unde anotimpurile sunt inversate.

În prezent există o epidemie de coronavirus în Noua Zeelandă și putem spune că este foarte posibil să revina și să devină sezonieră anul viitor”. Dar nu, nu am pronunțat vreodată sintagma «al doilea val», eu nu am folosit-o niciodată”, a spus cercetătorul francez.


CLICK - Follow us on Google News