Infectați, testați de DSP București, nu au primit rezultatele nici în două săptămâni: «Ne-am tratat acasă cu paracetamol»

12 Aug 2020 | scris de Anita Raicu

După ce a așteptat, fără succes, rezultatul testelor din partea DSP București, care le recoltase probe pentru determinarea infecției cu noul coronavirus, un cuplu a făcut pe cont propriu testul pentru determinarea anticorpilor pentru SARS-CoV-2, iar rezultatele au arătat că au fost infectatți.

Infectați, testați de DSP București, nu au primit rezultatele nici în două săptămâni: «Ne-am tratat acasă cu paracetamol»

Într-o declarație făcută pentru cotidianul Libertatea, tânărul în vârstă de 37 de ani din București spune că a sunat la DSP la sfârșitul lunii iulie, atunci când atât el, cât și prietena lui, au avut primele simptome specifice COVID-19.

“Inițial am sunat la 112, a venit o ambulanță, medicii ne-au explicat că ar fi mai simplu să vorbim cu cei de la DSP, pentru că ei pot să vină și să facă testele la domiciliu, fără să fim transportați la spital.

După ce au plecat medicii de pe Salvare, i-am sunat pe cei de la DSP. Era sâmbătă 25 iulie, au venit destul de repede. Au trimis imediat mașina, totul a fost prompt. Ne-au recoltat probe din nas și gât”, a relatat bărbatul.

După testare li s-a spus să aștepte rezultatele testelor, însă un nu au primit nicio veste de la DSP în următoarele două săptămâni.

“Au uitat să ne mai sune. Nu am primit niciun rezultat, noi am mai încercat să-i contactăm zilele următoare după testare și nimic. Erau zilele în care se afla că era dezastru la DSP.

Am dat telefoane, am insistat, am trimis două-trei e-mailuri și nu am primit niciun răspuns. Într-una din zile am mai prins un operator cu greu care ne-a transmis: trimiteți un e-mail cu datele dumneavoastră și vă vom suna noi”, a mai spus bărbatul.

În toată această perioadă de așteptare a rezultatelor de la DSP, ambii s-au simțit rău.

“În acest timp am respectat izolarea 14 zile. Am avut simptome moderate, timp de o săptămână. Cinci zile de febră, o săptămână m-a durut capul, tusea a rămas și acum, ne-am confruntat cu pierderea mirosului, gustului și ne-am tratat acasă cu paracetamol.

Medicul de familie ne-a fost de mare ajutor, am ținut legătura cu el despre starea noastră. Ne-a spus că dacă apar probleme de respirație să sun la 112, iar dacă nu se agravează, să așteptăm”, a explicat tânărul.

După ce cele 14 zile în care au stat în izolare, cei doi au mers la o clinică privată din Capitală pentru a efectua testul pentru determinarea anticorpilor pentru SARS-CoV-2.

“După 14 zile am ieșit din izolare, iar luni, 10 august, atât eu cât și prietena mea am făcut un examen de anticorpi, pe banii noștri, care a ieșit pozitiv, deci demonstrează că am avut infecția.

Poate cei de la DSP nu au luat bine probele, e ciudat că noi nu am aflat de la ei nimic legat de rezultat, deși noi am avut boala.

Am văzut diferența față de cum au recoltat cei de la DSP și cei de la clinica privată: cei de la DSP practic abia m-au atins cu acea chestie când au recoltat probele prin exudat nazo-faringian”, a mai spus bărbatul.

Acum, atât el cât și prietena lui spun că nu mai stau în izolare, respectă regulile de prevenție, însă vor să afle ce s-a întâmplat cu rezultatele testelor de la DSP.

“Am stat în casă amândoi, pentru că suntem responsabili, dar nimeni nu ne-a spus când putem ieși din casă sau ce măsuri trebuie să respectăm. Acum ieșim din casă, simptomele nu mai sunt.

Mergem pe ideea că nu mai suntem contagioși. Nu intrăm totuși în contact cu prietenii.

Luni, prietena mea a făcut și un test PCR la care așteptăm rezultatele. De ce am făcut doar un test PCR? Pentru că este foarte scump. Dacă prietena mea va ieși pozitivă, voi face și eu”, a mai spus acesta.

Contactați de ziarul Libertatea, reprezentanții DSP nu au oferit un punct de vedere cu privire la întârzierea testelor.

“Bună ziua, nu pot să vorbesc momentan, vă rog să sunați la 0212.530.882 și revenim cu informațiile solicitate în cel mai scurt timp. Mulțumesc de înțelegere”, a fost mesajul transmis de Oana Nicolescu, șefa DSP București, care ne-a direcționat să sunăm pe un număr de fix al DSP, unde nu a răspuns nimeni.

În prezent Direcția de Sănătate Publică din București se află sub conducere militară. Vineri, 7 august, generalul-medic Ionel Paul Oprea, care a condus temporar și Spitalul Județean Suceava a venit la cârma instituției, după ce la nivelul acesteia s-au înregistrat o serie de probleme.


CLICK - Follow us on Google News