Elon Musk: «Avionul de vânătoare F-35 nu are nicio şansă în faţa unei drone cu inteligență artificială»

01 Mar 2020 | scris de Anita Raicu

Elon Musk este de părere că avionul F-35 Lightning II, care va reprezenta mulți ani aeronava de bază în  operațiunile militare ale forţelor aeriene occidentale, nu ar avea nicio şansă în faţa unei drone cu pilot uman, aflat la sol, şi funcţii autonome bazate pe inteligenţă artificială.

Elon Musk: «Avionul de vânătoare F-35 nu are nicio şansă în faţa unei drone cu inteligență artificială»

Musk a declarat că trebuie să existe un competitor pentru F-35, iar acesta trebuie să fie o dronă controlată de la distanţă de un om, dar ”cu manevrele augmentate de autonomie”.

”Era avioanelor cu reacţie a trecut. Este vorba despre drone acum. Nu înseamnă că îmi doresc ca viitorul să fie aşa. Dar pur şi simplu aşa va fi viitorul”, a declarat Musk, la evenimentul Air Warfare Symposium, organizat în Florida.

F-35, care a costat armata americană 406,5 miliarde de dolari până în prezent, este cel mai scump program militar din istoria SUA. Proiectul suferă din cauza problemelor tehnice şi a întârzierilor cauzate de acestea.

Nu este prima luare de poziție a lui Musk în legătură cu acest subiect, el fiind un susținător al ideii tehnologiei inteligenței artificiale, dar unul care și avertizează în legătură cu pericolele acesteia. 

”Trebuie să fim foarte atenţi cu inteligenţa artificială, deoarece este mai periculoasă decât bombele nucleare”, a scris el pe Twitter în urmă cu câţiva ani. Într-un interviu acordat CNBC, el a dat ca exemplu seria de filme ”Terminator” care poate fi o perspectivă a modului în care această situație poate evolua.


CLICK - Follow us on Google News