Bogata Elveție... Peste 1.000 de oameni au stat la o coadă kilometrică pentru alimente gratuite - video

10 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

Restricțiile impuse de strategia pentru prevenirea răspândirii coronavirusului a produs disfuncții economice ale căror efecte se pot remarca în toată lumea. 

Bogata Elveție... Peste 1.000 de oameni au stat la o coadă kilometrică pentru alimente gratuite - video

Peste 1.000 de oameni au stat la coadă sâmbătă pentru a primi pachete cu alimente gratuite la Geneva, subliniind impactul epidemiei de coronavirus asupra imigranților săraci care muncesc într-o țară bogata precum Elveția, relatează The Guardian.

Coada s-a format încă de la ora 5 dimineața, apoi șirul s-a întins pe mai mult de un kilometru, în zona unui unui patinoar, unde voluntarii unei asociații umanitare  au oferit în jur de 1.500 de colete persoanelor nevoiașe.

”La sfârșitul lunii, buzunarele mele sunt goale. Trebuie să plătim facturile, asigurarea, tot. Este minunat, pentru că acum am mâncare pentru o săptămână,nu știu ce va fi săptămâna viitoare”, spune Ingrid Berala, o rezidență din Nicaragua, care lucrează cu program redus. 

Din cei 8,6 milioane de locuitori ai Elveției, 660.000 de persoane trăiau în sărăcie în 2018, spune organizația Caritas. E vorba în special părinții singuri și cei cu un nivel scăzut de educație, incapabili să-și găsească de lucru după ce au pierdut un loc de muncă.

Alte 1,1 milioane de persoane riscau sărăcia, ceea ce înseamnă că venitul lor era mai mic de 60% din cel mediu, de 6.538 de franci elvețieni (6.736 de dolari) pentru un loc de muncă cu normă întreagă în 2018.

Patrick Wieland, șeful misiunii grupului ”Doctori fără frontiere”, a declarat că un sondaj de săptămâna trecută a arătat că puțin peste jumătate din beneficiarii de alimente intervievați au fost fără documente, în timp ce alții erau elvețieni sau căutau azil.

Puțin peste 3% au fost testați pozitiv pentru COVID-19, de trei ori mai mare decât rata generală din Geneva.

”La Geneva, unul dintre cele mai bogate orașe din lume, au existat întotdeauna oameni care trăiesc în mod precar, în special cei care lucrează ca îngrijitori, în agricultură, pe șantiere sau în hoteluri și s-au trezit peste noapte fără un loc de muncă din cauza COVID-19”, a spus Wieland.


Follow us on Google News