Condamnată la închisoare cu executare după ce a cumpărat un telefon de pe Emag şi nu l-a mai plătit

24 Ian 2020 | scris de Monica Pavelescu

O tânără de 26 de ani din Bacău a fost condamnată de judecători la închisoare cu executare după ce a fost găsită vinovată de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Condamnată la închisoare cu executare după ce a cumpărat un telefon de pe Emag şi nu l-a mai plătit

Sentinţa pronunţată pe 14 ianuarie a.c. de Judecătoria Bacău a survenit la cinci ani de la escrocheria pusă la cale de tânăra din Bacău. Ancheta a fost îngreunată deoarece în cauză au fost dispuse mai multe expertize grafologice, existând suspiciunea că la înşelăciune a participat şi un angajat al unei firme de curierat. 

Cum s-a produs înșelăciunea? După ce a făcut rost de copia cărţii de identitate a unei femei din Bacău, condamnata a plasat în numele acesteia o comandă online, pe emag.ro, și a cumpărat un telefon Samsung S6, în rate, pe care ulterior nu l-a mai plătit.

Femeia pe numele căreia s-a realizat comanda a fost executată silit pentru telefonul respectiv, deşi nici nu l-a comandat, nici nu l-a primit ea.

Escrocheria a ieşit la iveală după ce IFN-ul titulara contractului de vânzare în rate a fost somată să plătească ratele telefonului pe care l-ar fi cunpărat. Femeia, care se afla în căutarea unui loc de muncă în străinătate, a suferit un şoc, anunţându-şi fiica despre situaţia creată. Aceasta din urmă a realizat că mama ei a fost victima unei înşelăciuni, dându-şi seama şi cine este autorul.

Fiica persoanei vătămate a relatat anchetatorilor că nu cu mult timp în urmă a oferit o copie după cartea de identitate a mamei sale unei tinere care a asigurat-o că îi poate găsi un loc de muncă în străinătate, dar că are nevoie de copie de acte, pentru a se întocmi formalităţile.

De bună credinţă, fiica i-a înmânat copia după buletinul mamei, fără a bănui ce avea să se întâmple. În momentul în care mama sa a primit înştiinţarea că trebuie să plătească 3.549,99 lei pentru telefonul achiziţionat de pe Emag a contactat-o de îndată pe tânăra căreia îi oferise copia după actul mamei.

Aceasta a recunoscut că a comandat telefonul de pe Emag, asigurând-o că va achita contravaloarea telefonului. Lucru care nu s-a mai întâmplat. Audiată de poliţişti, femeia şi-a recunoscut faptele, afirmând că a aplicat pentru achiziţionarea telefonului în rate Cetelem după ce a făcut rost de o adeverinţă de salariat în alb, semnată şi ştampilată, pe care a completat-o cu datele femeii a cărei copie de buletin o avea.

Tânăra a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pentru că s-a sustras procesului penal, judecătorii au dispus condamnarea acesteia în regim de detenţie: un an pentru înşelăciune şi şase luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, pedeapsa rezultantă fiind de un an şi două luni.


CLICK - Follow us on Google News