Șeful CAT Music, despre banii dați de TVR pentru selecția națională Eurovision: «O aduceam pe Shakira cu banii ăștia!»

04 Feb 2020 | scris de Anita Raicu

După ce s-au autointitulat ”libere”, acum 30 de ani, televiziunea și radioul public au reușit să devină unele din instituțille care se remarcă mai ales prin nonșalanța cu care cheltuie banii publici, și nu neapărat pentru adevărata misiune pe care o au, aceea de a educa și de a civiliza românii.

Șeful CAT Music, despre banii dați de TVR pentru selecția națională Eurovision: «O aduceam pe Shakira cu banii ăștia!»

Și în acest an miza e una desuetă, reprezentarea la Eurovision, un concurs  în care e imposibil de jurizat după criterii obiective, jocurile de culise ale participanților desemnând câștigătorii, iar notorietatea adusă e una care depășește cu puțin neglijabilul.

În 2020, TVR a hotărât să schimbe regulile. ”Selecția în vederea Finalei Naționale se concentrează, într-o primă fază, pe identificarea celei mai reprezentative voci, evaluată de către o comisie de specialitate pe baza unor criterii precum abilităţile vocale, interpretarea, empatia muzicală, expresivitatea”, se arată într-un comunicat al instituției.

TVR a hotărât să acorde organizarea selecție Eurovision unei firme private, Global Records, 69.000 de euro fiind cheltuiți în acest sens, în plus, spectacolul în care se va stabili piesa câștigătoare, ce va fi organizat la Buzău, va mai costa 191.000 de euro.

De amintit faptul că în urmă cu doi ani fiecare participant la Selecția Națională a plătit înscrierea, iar cei care ajungeau în fazele eliminatorii achitau pentru absolut tot: pornind de la folosirea fumului sau a altor efecte speciale care să le aducă un plus în fața fanilor și al juriului, costume, coregrafii, scenariștii sau alte persoane care făceau parte din show.

Una dintre cele mai cunoscute figuri din industria muzicală din România, Dan Popi, în prezent director general la CAT Music, este de părere că bugetul de 191.000 de euro cheltuit de TVR pentru organizarea selecției naționale a piesei ce va reprezenta România la Eurovision în acest an este imens.

”Nu-mi vine să cred că pentru evenimentul ăla care înțeleg că o să fie la Buzău bugetul e de aproape 200.000 de euro. La Buzău?! Ha, ha, ha! Păi, la banii ăștia eu o aduceam pe Shakira la București!

Să fim serioși! Cum să faci un astfel de eveniment la Buzău cu 200.000 de euro?! Acolo faci un eveniment de gen cu 20.000, maxim 30.000 de euro! Maxim! Nu se poate așa ceva, dar nu vedeți că nu se întâmplă nimic? Tot ce-mi doresc e să reușească să găsească vocea cea mai bună, doar că vrem transparență în ceea ce privește banii publici”, a spus Popi, pentru cotidianul Libertatea.

Întrebat dacă nu e deranjat de alegerea celor de la Global Records, Popi a spus: ”Oamenii pot să spună că sunt subiectiv, fiind concurentul lor. Eu sunt un om care poate să vorbească corect despre acest lucru. Îi felicit și sper să găsească cea mai bună voce. Singura problemă în acest contract este de transparență!

Trebuie să știe toți contribuabilii unde se duc banii ăștia. Mai mult, Global trebuie să facă cinci piese, dar o fac din bani publici! Din banii plătitorilor de taxe. Și nu știm dacă din banii ăștia ei fac doar cinci piese pentru Eurovision sau fac zece. Adică mai multe pentru viitor! Nimeni nu o să știe niciodată asta”.


CLICK - Follow us on Google News