Brexit, regretele unui antreprenor britanic: «Credeţi că aş mai fi votat pentru? Numai un nebun ar fi făcut-o»

21 Apr 2021 | scris de Ioana Tomozei

Un antreprenor britanic care a votat în favoarea Brexit-ului a mărturisit în cadrul unei interviu oferit unei televiziuni daneze că regretă decizia luată, pentru că afacerea sa a avut de suferit și că se simte mințit pentru că fie atunci a înțeles greșit, fie guvernul a promis cu totul altceva.

Brexit, regretele unui antreprenor britanic: «Credeţi că aş mai fi votat pentru? Numai un nebun ar fi făcut-o»

”Credeţi că aş fi votat pentru Brexit dacă aş fi ştiut că urma să mă coste 80.000 de lire pe an? Bineînţeles că n-aş fi făcut-o. Doar un nebun ar fi votat pentru asta, dacă ar fi ştiut ce va urma”, a spus Ian Perkes, un antreprenor în domeniul pescuitului din Brixham, Devon, citat de The Independent.

Întrebat dacă se simte minţit, britanicul admite că se simte înşelat şi îşi regretă decizia.

”Păi, da, am fost minţiţi. Ni s-a spus că vom avea comerţ liber, nu ne-au garantat că ne vom lua înapoi limita de 12 mile, dar am presupus asta, având în vedere ce am înţeles din ce am citit şi noi, dar ce ne spuneau şi ei, că aşa va fi”, mai declară Perkes.

Perkes a declarat că vânzările sale au scăzut de la 375.000 de lire, în ianuarie 2020, la 74.000 de lire, în luna ianuarie a acestui an.

Dacă ar trebui să mai aleagă o dată, Parkes spune că ar avea o cu totul altă perspectivă asupra Brexit-ului.

”Nu fi bleg, rămâi în Europa. De ce ai vrea să ieşi? Viaţa a devenit foarte dificilă de când am părăsit UE şi nu întrevăd un final fericit în momentul acesta. Aşa că, da, n-am priceput cum trebuie, recunosc că am greşit, şi nu sunt un caz izolat”, a mărturisit el.

Deşi reprezintă sub un procent din PIB-ul Marii Britanii, pescuitul a căpătat o valoare simbolică pentru cei care au votat pentru Brexit în măsura în care au dorit redobândirea controlului asupra apelor de pescuit, arată publicaţia britanică.

Doar că localitățile de coastă din Regatul Unit, care depind de pescuit pentru mijloacele de trai, se confruntă cu mari dificultăţi în a-şi duce produsele perisabile în Uniunea Europeană, date fiind controalele vamale ce provoacă mari întârzieri.  


CLICK - Follow us on Google News