Majoritatea populației are sângele otrăvit de la plantațiile de banane stropite 20 de ani cu pesticide

21 Noi 2020 | scris de Monica Pavelescu

Sub un peisaj idilic, insulele franceze din Caraibe, Guadalupe și Martinica ascund mari probleme în ceea privește poluarea.

Majoritatea populației are sângele otrăvit de la plantațiile de banane stropite 20 de ani cu pesticide

Începând din anii `70, timp de douăzeci de ani, pesticidul care proteja culturile de banane de insecte - clordecon - a contaminat pământurile și apele, care nu mai pot fi folosite în agricultură, iar aproape toți adulții din zonă au aceste chimicale în sânge, scrie BBC.

Potrivit unuia dintre cei mai importanți experți din domeniul sănătății, Prof. Luc Multigner, clordeconul afectează glandele endocrine, ceea ce duce la probleme hormonale precum cancer la prostată, nașteri premature dar și la probleme de dezvoltare a creierului în cazul copiilor.

În urma unui studiu efectuat de o echipă condusă de prof. Luc Multigner împreună cu colegii săi în Guadalupe în 2010, a rezultat că clordeconul este responsabil pentru aproximativ 5-10 % din cazurile de cancer de prostată raportate pe insulă, adică între 50 și 100 de cazuri noi pe an, dintr-o populație de 800.000 de locuitori.

Printre cei care s-au îmbolnăvit din cauza acestui pesticid se numără și Ambroise Bertin. A lucrat ani la rând pe plantațiile de banane din Martinica și în tot acest timp a luat contact cu substanța chimică fără să cunoască pericolul la care se expune.

”Nu ni s-a spus niciodată că este periculoasă. Oamenii lucrau pentru că aveau nevoie de bani. Nu aveam informații despre ea, dacă este bună sau rea. Din această cauză sunt atât de multe persoane otrăvite. Ne spuneau doar să nu bem sau să mâncam ceva în timp ce folosim pesticidul”, a mărturisit Ambroise, acum în vârstă de 70 de ani.

Ca urmare a otrăvirii cu clordecon, Ambroise a făcut cancer de prostată, o boală care este mai frecventă în Martinica și în Guadalupe decât în oricare alt loc al lumii.

În 2015 acesta s-a operat pentru a elimina cancerul, dar are în continuare probleme cu glanda tiroidă cât și alte afecțiuni, toate din cauzate de substanța chimică.

O altă victimă a pesticidului folosit în insulele din Caraibe este istoricul Valy Edmond-Mariette care a făcut cancer de sânge la doar 25 de ani.

”Îngrijorarea cu privire la efectele clordeconului poate fi epuizantă.

Dar, în cele din urmă, nu poți controla totul. Trebuie să recunoști că într-o oarecare măsură ai fost otrăvit, așa că trebuie să te descurci cu asta.” a spus aceasta.


CLICK - Follow us on Google News