Bâzâieli, nume și cifre.. De 45 de ani, radioamatorii încearcă să descifreze emisia unui post de radio rus - audio

13 Noi 2017 | scris de Monica Pavelescu

Radioamatorii din toată lumea nu au reuşit, nici până astăzi, după aproape jumătate de secol, să descifreze mesajul care se ascunde în spatele bâzâielilor, a înșiruirior de cifre sau de nume transmise de un post de radio din Rusia. 

  • Bâzâieli, nume și cifre.. De 45 de ani, radioamatorii încearcă să descifreze emisia unui post de radio rus - audio

Pe frecvența de 4625 de kHz emite un post de radio misterios care dă bătăi de cap radioamatorilor din toată lumea. Orice specialist poate repera semnalul pe unde scurte, însă mai mult doar de niște bâzâieli, nimic altceva nu poate fi identificat.

"Sirena " sau "Bâzâitoarea", după cum a fost botezat postul de radio, după sunetele pe care le emite, este monitorizat de radioamatori încă din 1970..

Nimeni nu a localizat până acum emițătorul postului de radio, unii radioamatori susținând că semnalul provine dintr-o zonă de lângă Sankt Petersburg, iar alții îl situează într-un cătun greu accesibil, situat într-o pădure, la circa 40 de km de Moscova.

Se presupune că frecvența, din gama de lungimi de unde scurte, ceea ce permite transmiterea semnalului radio către zone îndepărtate, oriunde în lume, aparține Ministerului Apărării din Rusia.

Radiomatorii au surprins în 2013, pe lângă bâzâielile intermitente un mesaj "Comandă 135", probabil o alertă pentru unitățile militare.

În 2006, pe aceași frecvență s-a putut auzi o înșiruire de cifre și nume, ceea ce i-a determinat pe radioamatori să creadă că postul de radio transmite mesaje codate, fiind folosit de serviciile de spionaj rusești.

În caz de război sau catastrofă nucleară, susțin aceiași experți, când celelalte linii de comunicare ar putea fi distruse, cu ajutorul "Sirenei" unitățile militare ruse ar putea să se coordoneze.

Rușii susțin că postul de radio emite din când în când anumite semnale doar pentru a menține frecvența ocupată.

4625 kHZ, misteriosul post de radio rus

SHARE