La Stampa. 121 de infecții și 18 decese, după ce un Moș Crăciun «pozitiv» a vizitat o casă de bătrâni din Belgia

29 Dec 2020 | scris de Anita Raicu

Ceea ce trebuia să fie o după-amiază relaxantă și plină de voie bună într-un cămin de vârstnici s-a transformat într-o dramă.

La Stampa. 121 de infecții și 18 decese, după ce un Moș Crăciun «pozitiv» a vizitat o casă de bătrâni din Belgia

S-a întâmplat în Belgia, în Mol, un oraș de aproximativ 33.000 de locuitori, unde un bărbat costumat în Moș Crăciun (sau mai bine zis în Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie și cel care a inspirat povestea moşului care aduce cadouri) a vizitat un cămin pentru bătrâni unde erau găzduite 180 de persoane, relatează cotidianul italian La Stampa.

În ciuda numărului mare de persoane vulnerabile, vârstnice, nimeni nu s-a gândit să-l verifice pe Moș Crăciun cu un test pentru COVID-19.

Trei zile după vizita făcută la azilul de bătrâni, bărbatul a primit un rezultat pozitiv.

A fost prea târziu pentru a evita tragedia: căminul a devenit un adevărat focar, 121 de persoane au fost infectate (inclusiv 36 de îngrijitori) și 18 persoane mai în vârstă au murit, ultimele cinci decese având loc în Ajun și în ziua de Crăciun.

Un număr care ar putea crește în următoarele zile, având în vedere că există şi alte persoane spitalizate în stare foarte gravă.

Cu toate acestea, unul dintre cei mai buni virologi din Belgia și-a exprimat însă îndoielile că vizita lui Moș Crăciun ar fi putut provoca atât de multe infecții:

”Chiar și pentru un "superspreader" au apărut mult prea multe infecții în același timp”, a spus Marc Van Ranst, profesor la Universitatea Katholieke Leuven și la Rega Institute for Medical Research.

Aşa cum s-a putut observa din fotografiile făcute în timpul evenimentului și publicate pe rețelele de socializare de către cei prezenți, nu toți vârstnicii purtau măști, iar Moș Crăciun și ajutoarele sale nu respectau tot timpul distanțarea fizică, fapt care ar fi favorizat și mai mult contagiunea.

Între timp, autoritățile locale i-au anchetat pe directorii căminului de bătrâni, care s-au declarat șocați de incident. ”O organizație total iresponsabilă”, a spus primarul orașului Mol.

Guvernul belgian a trimis la acest centru o echipă de medici a pentru a încerca să limiteze infecția și nevoia de asistență medicală de urgența.


CLICK - Follow us on Google News