Bustul lui Winston Churchill a fost înlăturat din Biroul Oval după învestirea lui Biden

22 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Bustul fostului premier britanic Winston Churchill a fost înlăturat din Biroul Oval după învestirea președintelui american Joe Biden, relatează Fox News.

Bustul lui Winston Churchill a fost înlăturat din Biroul Oval după învestirea lui Biden

Dispariția lui Churchill a fost dezvăluită de jurnaliștii de la Washington Post, publicația americană remarcând că ”bustul nu mai este expus” în Biroul Oval.

Este vorba clar de o cădere în dizgrație a lui Churchill pentru că alte busturi, printre care cel al activistului pentru drepturi egale Martin Luther King Jr., și-au păstrat locul. Și chiar mai mult de atât, și-au sporit numărul Biden adăugându-l după învestire pe cel al liderului sindical Cesar Chavez.

Premierul britanic Tony Blair îi făcuse cadou președintelui George W. Bush bustul liderului britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în 2001.

Fostul președinte democrat Barack Obama, în timpul căruia Joe Biden a servit ca vicepreședinte, a provocat controverse la preluarea primului mandat în 2009 când a decis înlăturarea bustului, o mutare privită de critici drept o repudiere a alianței transatlantice.

Casa Albă a anunțat însă că obiectul se află în continuare în Casa Albă, controversa continuând însă timp de mai mulți ani.

”Unii au spus că a fost un simbol al aversiunii ancestrale a președintelui cu origini parțial kenyene [Barack Obama] față de Imperiul Britanic - pentru care Churchill a fost un apărător atât de înfocat”, scria Boris Johnson într-un editorial din 2016, perioadă în care era primar al Londrei.

Johnson a fost amplu criticat la momentul respectiv pentru editorial, în special datorită referinței la originile președintelui american.

Fostul președinte american Donald Trump a readus un bust al lui Churchill în Biroul Oval când a devenit președinte, prezentându-i-l fostului premier britanic Theresa May în timpul primei lor întâlniri la Washington în 2017.

”Acesta este originalul oameni buni”, le-a declarat atunci Trump reporterilor, adăugând că „este o mare onoare să îl avem pe Winston Churchill înapoi”.

Relațiile dintre SUA și Marea Britanie în timpul președinției lui Biden vor fi cruciale pentru viitorul post-Brexit al Londrei, guvernul lui Johnson sperând să încheie un acord de liber schimb robust cu Washingtonul.

Un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că ”nu avem niciun fel de îndoieli privind importanța relației dintre SUA și Regatul Unit pentru președintele Biden” când a fost întrebat despre înlăturarea bustului.


CLICK - Follow us on Google News