Armata chineză de rațe, în misiune la granița cu Pakistanul

27 Feb 2020 | scris de Monica Pavelescu

China trebuie să facă față unei noi provocări, după epidemia de Covid-19, fiind nevoită să ia măsuri în fața unei iminente invazii de lăcuste.

Armata chineză de rațe, în misiune la granița cu Pakistanul

După ce experți din cadrul ministerului chinez al Agriculturii au certificat faptul că o rață cu ceva poftă de mâncare poate mânca până la 200 de lăcuste pe zi, autoritățile au desfășurat o armată de 100.000 de rațe la granița cu Pakistanul, tocmai pentru a opri o invazie de lăcuste.

Lăsând gluma la o parte, se pare că metoda aleasă de autoritățile chineze pentru a lupta împotriva lăcustelor e una chiar mai eficientă decât pesticidele, ea dovedindu-și eficacitatea și în urmă cu 20 de ani, în cazul unei invazii a insectelor petrecută în urmă cu 20 de ani.

Potrivit lui Lu Lizhi, expert la Ministerul Agriculturii, folosirea raţelor împotriva lăcustelor este o metodă mai puţin costisitoare şi mai ecologică decât cea privind recurgerea de pesticide. În plus, raţele sunt mai disciplinate şi mai mâncăcioase în comparaţie cu alte păsări.

”Raţele rămân în grup şi prin urmare sunt mai uşor de gestionat, în comparaţie cu găinile de exemplu“, spune expertul, adăugând că o raţă poate mânca până la 200 de lăcuste, în timp ce o gaină doar 70.

La fel ca multe alte ţări din Africa şi Asia, Pakistanul se confruntă cu o invazie de lăcuste greu de oprit.

Lăcustele călătoare au pornit peste mări din deşertul Peninsulei Arabice, unde trecerea mai multor cicloane tropicale în ultimii ani a creat condiţii propice reproducerii lor.

Furtunile şi ploile abundente din ţările africane au complicat şi mai mult situaţia. Mai mult, eforturile de combatere a acestor insecte dăunătoare nu au dat rezultatele aşteptate, iar, pe fondul modificării climatice, perioada de eclozare s-a extins în luna martie.

ONU avertizează asupra unui dezastru umanitar dacă roiurile de lăcuste care au făcut prăpăd în Africa şi Asia nu sunt oprite.


CLICK - Follow us on Google News