Proceduri la intrarea în Coreea de Sud - modul prin care autoritățile au ținut pandemia sub control

03 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Răzvan Cherecheş, expert în Sănătate Publică, relatează pe pagina sa de Facebook procedurile prin care a fost nevoit să treacă un călător sosit în Coreea de Sud, acest mod elaborat în care autoritățile tratează pandemia este explicația faptului că au reușit să o controleze. 

Proceduri la intrarea în Coreea de Sud - modul prin care autoritățile au ținut pandemia sub control

Cherecheș oferă exemplul povestit de Raphael Rashid, care a călătorit cu avionul de la Londra în Coreea de Sud, unde locuieşte.

El spune că în timpul zborului a completat multiple documente, inclusiv pentru carantină, iar la sosirea pe aeroport a fost nevoit să treacă printr-o serie de proceduri.

Alpturi de ceilalți pasageri, la intrarea în terminal, a trecut prin fața unor scanere de temperatură, iar oficialii aveau deja numele său pe lista persoanelor sosite din Marea Britanie. 

I s-a cerut să arunce masca KF-94 pe care o purta şi a primit o mască mai fixă, modelul 3M KF-95.

Rashid a mai povestit că i s-a recoltat probă pentru testul COVID-19 chiar pe pistă, deşi avea un test făcut înainte de a pleca din Marea Britanie, care certifica faptul că este negativ. 

După testare, el a trecut prin filtrul de imigrare, unde i s-a cerut să-şi instaleze pe telefon o aplicaţie necesară în perioada de carantină, procedură ce a fost verificată pe loc de un oficial.

Tot în aeroport, înainte de recuperarea bagajului, lui Rashid i s-a verificat certificatul cu rezultatul negativ din Marea Britanie şi apoi a fost dus cu autobuzul la Staţia de Carantină, unde a primit un separeu.

Acolo a aşteptat timp de şase ore rezultatul testului efectuat în Coreea, perioadă în care a primit cina. Deoarece primul rezultat nu era clar, i-a fost recoltată o nouă probă şi a fost izolat într-o cameră cu presiune negativă unde a aşteptat alte zece ore.

Mesele au fost aduse în cutii şi lăsate între uşa externă şi cea internă.

Într-un final Rashid a primit rezultatul negativ al testului. Ca urmare, a fost dus înapoi la aeroport, unde a fost trecut în registrul celor care au ieşit din carantină şi i s-a chemat un taxi de carantină, şoferul fiind separat de pasageri. În tot acest timp, oficialii au purtat costum de protecţie, iar procedurile au continuat şi acasă.

”Când am ajuns acasă, a trebuit să contactez centrul local de sănătate şi să explic unde am fost şi procedurile prin care am trecut şi că sunt izolat la domiciliu pentru următoarele 14 zile.

Zilnic trebuie să introduc în app-ul de carantină temperatura şi simptomele (sau absenţa lor) - oficialii ne vizitează acasă dacă ratăm o zi", a spus turistul. 

”Acum ştim de ce are Coreea de Sud un control atât de bun al pandemiei”, concluzionează Răzvan Cherecheș.


CLICK - Follow us on Google News