Remus Borza avertizează: Inevitabilul: criza se apropie. Recesiunea se instalează la nivel global

27 Aug 2019 | scris de Monica Pavelescu

Deputatul Remus Borza este de părere că ne aflăm în pragul unei noi crize economice, la o distanţă de 10 ani faţă de precedenta şi alţi 10 ani faţă de penultima, argumentându-şi opinia cu datele statistice ale principalelor economii la nivel global, care indică instalarea unei grave recesiuni.

Remus Borza avertizează: Inevitabilul: criza se apropie. Recesiunea se instalează la nivel global

”Din păcate, nu învăţăm nimic din greşelile trecutului, ba mai mult,cu aceeaşi inconştienţă şi candoare, le repetăm şi azi. De la marea criză din 1929, crizele globale s-au succedat după un anumit algoritm confirmat şi statistic. După un ciclu de creştere economică de şapte până la zece ani, urma o criză între doi până la cinci ani. Nimic nou sub soare. Această succesiune creştere-scădere economică se repetă de mii de ani. Biblia este cea care ne descrie pentru prima dată acest tipar. Şapte ani de ploi, recolte bogate şi prosperitate. Şapte ani de secetă, sărăcie şi foamete”, scrie Borza.

Potrivit lui Borza, toate marile crize economice din ultima sută de ani au debutat în SUA. ”În 2018 şi 2019, am avut mai mulţi avertizori care anunţau încheierea unui ciclu de creştere economică şi prevesteau recesiunea. Cu tot optimismul afişat de preşedintele Donald Trump, economia americană scârţie”, spune Remus Borza.

”În Statele Unite s-a înregistrat o creştere economică de doar 0,2%. Este şi motivul pentru care Banca Centrală a SUA (Federal Reserve – Fed), pentru prima dată în 11 ani, a scăzut dobânda de referinţă. Se mai întâmplase în 2008, când a debutat marea criză!

Săptămâna trecută, Dow Jones, Standard & Poor’s şi Nasdaq, principalii indici bursieri de pe Wall Street, au pierdut între 3 şi 7%. Astfel sunt alimentate speculaţiile că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe. Responsabilii de la Casa Albă studiază diverse măsuri pentru a stimula economia americană. SUA ar putea chiar să renunţe la noile tarife vamale impuse de administraţia Trump pentru importurile din China.

Mult mai grav este ceea ce se întâmplă cu producţia industrială în Germania, care, din octombrie 2018, de la o lună la alta, scade cu 3-4 %. Germania a încheiat trimestrul II pe minus, adică economia s-a contractat. Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) a avertizat, recent, că Germania, prima economie a Europei, o ţară cu un PIB de 3.400 miliarde euro, ar putea să intre în recesiune tehnică în trimestrul III, ca urmare a unei contracţii semnificative a producţiei industriale. Principala îngrijorare pentru mulţi analişti este că tensiunile comerciale globale vor agrava problemele din sectorul manufacturier, cu posibilitatea de a se extinde pe sectorul serviciilor.

Italia, ţară în care trăieşte o comunitate importantă de români, se află deja în recesiune, iar criza politică din prezent este cireaşa de pe tort. Probabil, se va ajunge la alegeri anticipate. Nici Rusia nu se simte prea bine. În aceeaşi situaţie e şi China care a înregistrat cea mai mică creştere economică din ultimii 17 ani, pe fondul războiului comercial cu Statele Unite.

Investiţiile chineze în Europa au scăzut cu 80% în primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, ca urmare a escaladării tensiunilor comerciale ce au dus la încetinirea economiei chineze. Şi Marea Britanie a avut o creştere în trimestrul II de doar 0,2%. După Brexit, analiştii se aşteaptă să intre în recesiune. Toate aceste date arată inevitabilul: criza se apropie”, scrie Remus Borza, pe pagina sa de Facebook.