Email-urile personale ale lui Fauci. Nu recomanda purtarea măștilor

03 Iun 2021 | scris de Cristina Romanescu

O serie de email-uri schimbate de medicul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, relevă faptul că principalul expert american în COVID-19 nu credea în eficiența utilizării măștilor de protecție.

Email-urile personale ale lui Fauci. Nu recomanda purtarea măștilor

3234 de pagini care conțin mesajele electronice oficiale ale lui Anthony Fauci din anul 2020 au ajuns în posesia redacției BuzzFeed.News, în baza Legii privind libertatea de informare (Freedom Of Information Act), disponibile în format PDF.

O altă parte, de circa 800 de pagini, a fost obținută de Washington Post. 

Pe 4 februarie 2020, Sylvia Burwell, fostă secretară pentru sănătate și servicii umane sub conducerea lui Barack Obama și actualul președinte al Universității Americane din Washington DC, i-a trimis un e-mail lui Dr. Anthony Fauci cu întrebarea: ”Tony … călătoresc către…. Oamenii sugerează să iau o mască pentru aeroport ”, a scris Burwell. ”Este ceva ce ar trebui să fac?”

”Sylvia: măștile sunt destinate persoanelor infectate, pentru a împiedica să răspândească infecția la persoanele care nu sunt infectate.

Masca tipică pe care o cumperi nu este cu adevărat eficientă în evitarea virusului. Cu toate acestea, s-ar putea să ofere un ușor beneficiu pentru a evita picăturile brute dacă cineva tuşeşte sau strănută. Nu vă recomand să purtați o mască, mai ales că mergeți într-o locație cu risc foarte scăzut”, răspundea Fauci.

O diferență clară față de atitudinea publică a lui Fauci, care, luna trecută, declara că toţi copiii nevaccinați ar trebui să poarte măști în timp ce se joacă cu prietenii.

Pe 22 februarie 2020, Fauci a aprobat răspunsurile întrebărilor lansate de un purtător de cuvânt al NIAID pentru un ziar grec. Ultima întrebare era: ”Care sunt măsurile de protecție pe care ar trebui să le ia cineva împotriva noului virus? Măștile funcționează?”

”Marea majoritate a oamenilor din afara Chinei nu trebuie să poarte o mască. O mască este mai potrivită pentru cineva infectat decât pentru persoanele care încearcă să se protejeze împotriva infecției”, se arată în răspunsul aprobat de Fauci. 

Pe 8 martie 2020, emisiunea ”60 de minute” a transmis un interviu cu Fauci în care el a insistat: ”Nu există niciun motiv să te plimbi cu o mască”.

La opt zile după difuzarea interviului, Fauci a primit un email de la un bărbat pe nume Michael Liu cu subiectul: ”Sfaturi excelente de la expertul chinez”.

Expertul citat de Liu era Dr. Wenhong Zhang, șeful unității de boli infecțioase de la spitalul Huashan din Shanghai.

Emailul nu menționa faptul că Zhang este un oficial al Partidului Comunist care a câștigat faima presei în China atunci când a anunțat în ianuarie 2020 că va trimite medici și asistenți care erau membri ai Partidului în spitale de primă linie.

În email, dr. Zhang  spune: COVID-19 poate fi cu adevărat prevenit cu 3 măsuri cheie, distanțarea socială, spălați-vă frecvent mâinile și purtați măști.

”Sugerez cu tărie cetățenilor americani să poarte măști precum chinezi, sud-coreeni etc., deoarece chiar și cel mai înalt lider al Chinei, domnul Jinping Xi, poartă mască”.

Liu și-a semnat e-mailul cu mesajul: ”Dumnezeu să vă binecuvânteze! Dumnezeu să binecuvânteze America, China și întreaga lume!”

Vă mulțumesc pentru nota dvs.”, a răspuns Fauci.”„Într-adevăr, am învățat multe de la colegii noștri chinezi. Apreciez că ne-ai adus aceste probleme în atenție”. El a semnat mesajul: ”Tony”, relatează New York Post.


CLICK - Follow us on Google News