Incident la o centrală nucleară din Finlanda

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost anunțată de producerea unui incident la centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda, la circa 220 de kilometri în nord-estul capitalei Helsinki.

Autoritățile finlandeze în domeniul nuclear (STUK) au transmis că nivelul radiațiilor a crescut în interiorul centrale nucleare, dar c[ acestea nu au fost depistate și în exterior, situața fiind fiind sub control.

AIEA a precizat că este în dialog permanent cu STUK și că va anunțat mai multe informații pe măsură ce sunt disponibile.

Problema a apărut în jurul orei 13:00, la unitatea 2 a centralei, iar reactorul nuclear a fost oprit.

±Nu există indicii ale unei scurgeri de combustibil și nu mai există niveluri excepționale de radiații în interiorul centralei”, a precizat STUK, într-un comunicat.

±Acesta este un incident semnificativ și excepțional, prin urmare considerăm că este important să oferim informații corecte”, a declarat ministrul finlandez Aino-Kaisa Pekonen.

Potrivit autorităților finlandeze, nivelul de radiații ridicat a fost detectat într-o încăpere unde în mod normal sunt înregistrate valori mai mari și niciun angajat al companiei nu a fost expus radiațiilor.

Centrala nucleară Olkiluoto are o capacitate de 890 de megawați.

După acest incident, prețul energiei electrice din Finlanda a crescut până la 2.000 de euro pe megawatt oră.