Finlanda, singura țară pregătită împotriva COVID-19. «Este în ADN-ul acestui popor să fie pregătit»

07 Apr 2020 | scris de Anita Raicu

Finlanda, spre deosebire de celelalte ţări afectate de pandemia de COVID-19, este pregătită să facă față necesității de echipament medical şi de protecţie, iar acest fapt se datorează, în mod surprinzător, politicii din perioada Războiului Rece, scrie New York Times.

Finlanda, singura țară pregătită împotriva COVID-19. «Este în ADN-ul acestui popor să fie pregătit»

După al Doilea Război Mondial, scandinavii au început să facă stocuri de resurse şi echipamente medicale. Zeci de anii Norvegia, Suedia, Danemarca şi Finlanda au făcut provizii de consumabile medicale, materii prime pentru fabricarea de muniţie, echipamente medicale şi militare, combustibil şi alimente.

Dintre aceste ţări, doar Finlanda este singura care a continuat să alimenteze stocurile după ce Războiul Rece s-a încheiat. Acesta este motivul pentru care, în prezent, Finlanda are la dispoziţie un stoc important de echipament medical şi de supravieţuire.

În momentul în care noul coronavirus a pătruns în ţară, guvernul finlandez a accesat stocurile de urgenţă pentru prima dată după l Doilea Război Mondial.

”Finlanda a fost întotdeauna gata pentru o catastrofă majoră sau un nou război mondial”, a spus Magnus Hakenstad, un cercetător de la Institutul Norvegian pentru Studii de Apărare, citat de NYT.

Deşi an de an Finlanda s-a clasat în top pe lista celor mai fericite naţiuni, localizarea pe hartă şi conflictele istorice au învăţat ţara de 5,5 milioane de locutori că trebuie să fie pregătită pentru ce este mai grav, a explicat Tomi Lounema, directorul executiv al Agenţiei Naţionale pentru Furnizarea Materialelor de Urgenţă din Finlanda.

”Este în ADN-ul poporului finlandez să fie pregătit”, a spus Lounema, referindu-se la apropierea ţării sale de Rusia.

În ceea ce priveşte stocul de provizii, există puţine informaţii disponibile publicului şi u se ştie câte măşti sau echipamente are ţara în stoc.

Dar autorităţile au confirmat că stocurile sunt păstrate într-o reţea de locaţii răspândite în toată ţara, ceea ce face mult mai simplă distribuirea lor către unităţile medicale.

În Finlanda au fost înregistrate până luni seara 2176 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 27 şi-au pierdut viaţa.


CLICK - Follow us on Google News