Frans Timmermans: Britanicii alergau 'ca nişte idioţi' la negocierile pentru Brexit

18 Iul 2019 | scris de Monica Pavelescu

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că miniştrii britanici ”alergau ca nişte idioţi” atunci când s-au prezentat la negocierile pentru Brexit în 2017, informează BBC.

Frans Timmermans: Britanicii alergau 'ca nişte idioţi' la negocierile pentru Brexit

Timmermans a declarat că se aştepta din partea miniștrilor implicați în negociere ”la nişte trucuri demne de Harry Potter”, dar că britanicii erau la fel de jalnici ca și personajele din serialul de comedie Dad’s Army, a cărui acţiune are loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Într-un interviu acordat BBC Panorama, ce urmează să fie difuzat în această seară, Timmermans spune că a fost ”şocat” să vadă cât de nepregătită era echipa britanică la începutul negocierilor.

”Am crezut că sunt atât de geniali. Că au într-un seif ascuns la Westminster o carte ca în Harry Potter plină de trucuri”, a afirmat oficialul european în interviul citat.
 
Însă după ce a urmărit discursul ministrului britanic al Brexit-ului, David Davis, Timmermans spune că s-a răzgândit. ”L-am văzut că nu a venit, că nu negociază şi m-am gândit ”O, Doamne, n-au niciun plan”, a precizat Timmermans.

”A fost foarte şocant, sincer, pentru că pericolul la a nu avea niciun plan ... Timpul trece şi tu nu ai niciun plan. Este ca Lance Corporal Jones care spune ”Nu vă panicaţi, nu vă panicaţi” Alergau ca nişte idioţi”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Timmermans l-a criticat de asemenea şi pe Boris Johnson, fostul ministru britanic de Externe şi actualul favorit să devină noul premier britanic, pentru abordarea sa privind negocierile privind Brexitul.

”Poate sunt cam dur, dar este timpul să fim duri. Nu sunt convins că era sincer. Mereu am impresia că se joacă cu noi”, a precizat el.

Negocierile dintre Marea Britanie şi UE au început în 2017 după ce premierul britanic Theresa May a declanşat Articolul 50 prin care un stat membru părăseşte blocul european.

La sfârşitul lui 2018 May a ajuns la un acord cu UE însă parlamentarii britanici au votat împotriva planului de trei ori ceea ce a dus la o amânare a Brexitului până pe 31 octombrie 2019.


CLICK - Follow us on Google News