Germania. Profesorii din au primit recomandări să aerisească clasele de trei ori pe oră

15 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

Agenţia pentru Mediu din Germania (UBA) a recomandat ca sălile de clasă să fie aerisite de trei ori pe oră în această iarnă în efortul de a preveni transmiterea coronavirusului, scrie DPA.

Germania. Profesorii din au primit recomandări să aerisească clasele de trei ori pe oră

”Ca să te protejezi de particulele infecţioase, aerul ar trebui împrospătat de trei ori pe oră. Acest lucru înseamnă că aerul este complet înlocuit cu aer proaspăt din afară de trei ori pe oră”, precizează UBA într-un manual de instrucţiuni de patru pagini referitor la ventilarea încăperilor.

Practica recomandată de a deschide larg ferestrele pentru o perioadă de trei până la cinci minute înainte de a le închide din nou ”face ca temperatura din cameră să scadă doar cu câteva grade. După închiderea ferestrelor, ea va creşte rapid înapoi”, se menționează în recomandarea UBA.

UBA a mai precizat că ferestrele ar trebui de asemenea să rămână larg deschise pe perioada pauzelor, iar profesorii să se abţină de la a deschide uşile pentru a evita răspândirea particulelor infecţioase prin coridoare în alte părţi ale şcolii.

În sălile de clasă unde ferestrele nu pot fi deschise din motive de siguranţă, UBA recomandă instalarea de unităţi de ventilaţie.

Ventilarea încăperilor – o practică devenită obsesie naţională în Germania – a fost adăugată la strategia guvernului german de luptă împotriva coronavirusului.

Cancelarul Angela Merkel a apreciat această practică ca fiind o modalitate ieftină şi eficientă de a preveni transmiterea virusului.

Părinţii şi profesorii au discutat în ultimele zile dacă să recomande elevilor purtarea căciulilor şi a fularelor în interiorul claselor în cazul în care deschiderea largă a ferestrelor va deveni parte din normă.

Multe școli îi îndeamnă deja pe elevi să poarte haine groase în sezonul rece. Problema este cu atât mai mare cu cât soluțiile tehnice – cum ar fi aparatele de purificare a aerului – sunt la mare căutare și stocurile sunt departe de a fi suficiente chiar și pentru școlile care își permit astfel de achiziții. Măsuri similare au fost luate, între altele, și în Scoția și sunt discutate intens în Spania.


CLICK - Follow us on Google News