Der Speigel. Grecia se pregăteşte să ceară 279,8 miliarde de euro despăgubiri Germaniei

26 Oct 2018

Der Spiegel publică informația conform căreia Grecia se pregătește deschidă negocieri cu Germania pe tema despăgubirilor de război pe care aceasta i le-ar datora și pe care le estimează la ap

Cuantumul a fost fixat ca urmare a unui audit realizat în august 2016 de o comisie parlamentară şi care spune că, într-adevăr, Germania datorează Greciei 269,5 miliarde euro cu titlu de despăgubiri de război precum, plus încă 10,3 miliarde euro ca despăgubiri pentru un împrumut forţat — din 1941, după invadarea Greciei de trupele germane, rezultat al presiunii directe făcute de Berlin care a obligat finanţele greceşti să-i acorde un împrumut fără dobândă de 476 milioane de Reichsmarks.

Solicitarea Greciei se bazează și pe fapte istorice certe: cei peste 1,4 milioane de morţi şi răniţi în timpul războiului, aproape 19% din populaţia ţării. Se mai adaugă cei 70.000 de evrei deportaţi de armata germană în diferite lagăre de concentrare, niciunul dintre ei nescăpând cu viaţă. La acest număr se mai adaugă şi cei 130.000 de greci executaţi de trupele germane fie pentru participare la acte de rebeliune şi sabotaj, fie ca exemplu dat populaţiei pentru a insufla teroare şi supunere absolută.

Der Spiegel spune că discuţiile urmează să înceapă cu ocazia vizitei pe care preşedintele german Frank-Walter Steinmeier o va face în curând la Atena, dar că cererea oficială va fi prezentată în Parlamentul European, în faţa Consiliului European şi a Curţii Europene de Justiţie precum şi la ONU.

«Grecia va face absolut tot ceea ce este necesar în primul rând pe plan diplomatic şi, dacă va fi necesar, pe cale legală, pentru ca această datorie istorică să ne fie înapoiată... A venit vremea ca guvernul german să recunoască, într-un climat de cooperare şi bună-credinţă, că problema aceasta nu a fost rezolvată şi, în consecinţă, va accepta să se aşeze la masa de negocieri» - a declarat Tsipras, în timpul unei ceremonii de omagiere a celor 317 oameni ucişi de nazişti în 1943 în localitatea Kommeno.

În 2012, în calitate de lider al opoziţiei, Tsipras ceruse organizarea unei conferinţe asupra datoriilor de război, pe modelul celei organizate la Londra în 1953 şi care a şters aproximativ 60% din datoria de război germană. În momentul respectiv, una dintre ţările participante şi care a renunţat la jumătate din datorie a fost tocmai Grecia, o atitudine pe care, posibil, să o regrete.

Germania spune că o asemenea discuţie nu-și are rostul deoarece toate problemele de acest fel au fost rezolvate în termenii unui acord interstatal din 1960 şi că Grecia a primit deja, în perioada anilor '50, de 25 milioane de dolari — adică, la valoarea de acum, echivalentul a 220 de miliarde de dolari.

Un purtător de cuvânt al ministerului german de Finanţe declara, în momentul în care s-a discutat pe această temă, că «la 70 de ani de la sfârşitul războiului, problema despăgubirilor şi-a pierdut legitimitatea. Nu vedem vreo bază pentru o asemenea cerere».

SHARE