Cum o gloată de pe Reddit a reușit să dea bursa peste cap, provocând pierderi de miliarde unor traderi

28 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Pentru că, nu-i așa, influența rețelelor de socializare nu acea cum să se oprească la politic sau social, un grup de utilizatori de pe Reddit a reușit să bulverseze piața de capital, după ce a început un adevărat război cu traderi bursieri, scrie CNN Business.

Cum o gloată de pe Reddit a reușit să dea bursa peste cap, provocând pierderi de miliarde unor traderi

Companii precum GameStop sau AMC au crescut cu procente uluitoare, după ce susținătorii lor de pe Reddit au promovat o serie de acțiuni.

Cel mai cunoscut pariu este compania GameStop. 

GameStop nu a trimis nici rachete în spațiu, nici nu a avut vreo descoperire revoluționară, din contra, lanțul de magazine care vinde jocuri se confruntă cu numeroase probleme, dar cotația acțiunilor lor a crescut cu 133% miercuri, după ce aproape s-a dublat marți. De la începutul anului creșterea este de 1.700%.

Totul a început în 11 ianuarie, când GameStop Corp. - compania mamă a EB Games din Australia - a anunțat că fondatorul Chewy Inc. Ryan Cohen se va alătura consiliului său de administrație.

Compania de investiții a lui Cohen ar fi avut deja aproape 10% din GameStop, dar a dorit să împingă compania în continuare pe piața vânzărilor digitale.

Lipsa de încredere în tacticile și opiniile lui Cohen a determinat traderul de acțiuni Citron Research să prezică o scădere masivă a prețurilor pentru companie.

Însă grupul de Reddit r/wallstreetbets, care a strâns deja milioane de utilizatori, a început să aducă contraargumente că acțiunile GameStop erau mai puternice ca oricând și a reușit să atragă investitori de pe platforme alternative de tradeing. 

Ceea ce a urmat a fost o adevărată frenezie în cumpărarea de acțiuni, care a dus prețul lor la peste 350 de dolari, o creștere de aproape 1.700%. Această creștere a lovit puternic în traderii care au pariat împotriva companiei.

Melvin Capital. un fond speculativ, a înregistrat pierderi de miliarde de dolari după lupta cu comercianții amatori care au crescut prețul acțiunii retailerului de jocuri și al altor companii împotriva cărora pariase, scrie Financial Times.

Joi dimineață, acțiunile GameStop au continuat să crească, pe măsură ce știrile despre ”bursa de pe Reddit” au ajuns în presă.

Același lucru s-a întâmplat și cu AMC, un lanț de cinematografe, aflat în plină criză din cauza COVID-19. Acțiunile AMC au crescut de la o zi la altă.

Motivul pentru care GameStop, AMC, BlackBerry și o serie de alte selecții de acțiuni sunt în creștere se datorează modului în care oamenii au început să tranzacționeze acțiuni.

Aplicațiile fără taxă precum Robinhood democratizează accesul pe piețele financiare. ”Cine are nevoie de analiști Wall Street bine plătiți atunci când puteți primi gratuit sfaturi despre acțiuni pe Reddit?”, se întreabă jurnaliștii CNN Business.


CLICK - Follow us on Google News