India. Cazuri numeroase de femei forţate să aibă mai mulţi soţi: 'Vin la mine în zile diferite, fac cu rândul'

31 Aug 2019 | scris de Monica Pavelescu

În 2014, ONU avertiza asupra unei crize majore, ce ajunsese în pragul unei stări de urgenţă, în ceea ce priveşte raportul dintre numărul de bărbați și femei în districtul Baghpat, din statul indian Uttar Pradesh. Numeroase rapoarte recente indică faptul că fenomenul mariajelor poliandrice, în care mai mulţi bărbați împart o singură soţie sub constrângere, a căpătat proporţii alarmante.

India. Cazuri numeroase de femei forţate să aibă mai mulţi soţi: 'Vin la mine în zile diferite, fac cu rândul'

Preferinţa pentru fii în dauna fiicelor este adânc înrădăcinată în societatea indiană. Familia unei fiice trebuie să ofere o zestre consistentă socrilor, astfel că un fiu este mult mai profitabil decât o fată considerată oricum prea scumpă de crescut.

În plus, în familiile cu venituri mici şi medii, mai ales în zonele rurale, fata va locui în casa socrilor. De aceea a avea un fiu mai poate însemna şi că părinţii vor avea parte de îngrijire din partea nurorii la bătrâneţe. O fiică mai înseamnă cheltuieli pentru mâncare, haine, educaţie şi căsătorie, ca apoi ea să plece şi să se îngrijească de socrii.

Decalajul în creştere în raportul dintre bărbaţi şi femei a luat proporţii în contextul în care costurile procedurilor FIV de selecţie a sexului fătului şi ale avorturilor au scăzut, devenind accesibile chiar şi în zone sărace ale Indiei. Clinici dărăpănate aflate la tot pasul oferă selecţii ale sexului ilegale şi avorturi pentru doar 1.500 de rupii sau 17 lire.

Potrivit datelor furnizate de ONG-uri indiene, care luptă împotriva avortării feţilor de sex feminin, în statul Uttar Pradesh, decalajul între bărbaţi şi femei continuă să crească: în prezent în  Baghpat sunt 700 de femei la 1000 de bărbaţi (de toate vârstele). Datele guvernamentale indiene arată că anul acesta în 3 luni consecutive nu s-a născut nicio fată în nu mai puţin de 132 de sate ale statului Uttarakhand faţă de 200 de băieţi.

Din cauza decalajului demografic, bărbaţii din familii sărace şi fără acces la educaţie nu mai găsesc femei pentru căsătorie. Ei ajung să cumpere mirese de la familii extrem de sărace din afara statului pe care apoi le împart cu fraţii, practică care poartă numele de poliandrie. 

”Vin la mine în zile diferite, fac cu rândul, au zilele lor stabilite”, spune Maajida, o tânără care s-a măritat la 17 ani cu un şofer de camion şi care, la o lună de la căsătorie, a fost forţată să-şi facă datoria de soţie pentru cumnaţii ei, iar dacă refuza era violată şi agresată.

Părinţii ei au crezut că va avea o viaţă mai bună, dar cum în statul lor nu erau suficiente femei pentru a-şi căsători toţi fiii, familia soţului a cumpărat-o pe Majiida, forţând-o să fie soţie şi pentru cei doi cumnaţi ai ei. Ea a născut doi copii, dar nu ştie care dintre fraţi este tatăl lor. Familia Maajidei este conştientă de abuz, dar, cum locuieşte într-un alt stat decât cel în care se petrece infracţiunea, trebuie să plătească pentru ca poliţia să investigheze cazul, dar nu îşi permit acest lucru.

”Femeile din aceste mariaje se află într-o stare de maximă vulnerabilitate şi nesiguranţă. Ele sunt tratate ca nişte sclave şi trăiesc zilnic sub ameninţarea violului, care prin lege nu este o infracţiune, întrucât are loc în cadrul căsătoriei, declară Khalid Chaudhry, manager de programe la ActionAid India.

Evident că Poliţia este complice la mariajele poliandrice, primind mită pentru a închide ochii în fața ilegalităților comise, după cum relatează pentru The Telegraph un agent de căsătorii – acesta spune că este plătit cu 20.000 de rupii (236 de lire) de către familii din Baghpat pentru a găsi mirese care să fie împărţite între mai mulţi fii.

”Bărbaţii se pot căsători doar dacă sunt educaţi şi sunt angajaţi, de aceea cei care nu se încadrează se căsătoresc cu fete din afara statului”, descrie acesta situația.