Revoltă în Iran după ce un tată și-a ucis fiica de 14 ani pentru că s-a îndrăgostit

28 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

O poveste de iubire petrecută în Iran cu final tragic, tatăl unei adolescente de 14 ani, convins de faptul că onoarea îi fusese terfelită de fiică, a ucis-o, strârnind furia opiniei publice, relatează BBC.

Revoltă în Iran după ce un tată și-a ucis fiica de 14 ani pentru că s-a îndrăgostit

Romina Ashrafi a fugit de acasă pentru a fi împreună cu iubitul ei în vârstă de 35 de ani, după ce tatăl ei s-a opus căsătoriei lor.

 

După nu multă vreme, cuplul a fost găsit de Poliție, iar Romina a fost trimisă acasă, în ciuda faptului că a spus că se teme pentru viața ei.

În urmă cu câteva zile, fata a fost atacată de tatăl său, într-un acces de furie. O sursă locală de informații, citată de BBC, a anunțat că Romina a fost ”decapitată” cu o seceră, iar apoi tatăl a ieșit în fața casei ”cu arma crimei în mână și a mărturisit crima”.

În cursul săptămânii trecute, mai multe ziare naționale iraniene au relatat povestea Rominei și au subliniat că adolescenta a fost trimisă de autorități în casa paternă, nesigură, comentând eșecul lamentabil al legilor pentru protecția femeilor și a fetelor.

Între timp, hashtag-ul #Romina_Ashrafi a fost folosit de peste 50.000 de ori pe Twitter, majoritatea utilizatorilor condamnând crima și societatea iraniană în general care îi dă bărbatului drepturi absolute asupra femeii.

Shahindokht Molaverdi, secretar al Societății pentru Protecția Drepturilor Femeii, a scris: ”Romina nu este nici prima și nu va fi nici ultima victimă a crimei pentru onoare. Astfel de crime vor continua atât timp cât legea nu este suficient de descurajantă”.

Codul penal islamic din Iran reduce pedepsele în cazurile în care tații sau alți membri ai familiei care sunt condamnați pentru omor, violență domestică asupra copiilor sau ”omoruri pentru onoare”.

Dacă un bărbat este găsit vinovat de uciderea fiicei sale, pedeapsa este între 3 și 10 ani de închisoare, în timp ce o crimă este pedepsită și cu condamnarea la moarte.

Nu există statistici cu privire la prevalența ”omorurilor pentru onoare” în Iran, însă activiștii pentru drepturile omului spun că acestea sunt comise în continuare în special în rândul populațiilor rurale și tribale.


CLICK - Follow us on Google News