Cum şi de ce a dezinformat armata israeliană presa internaţională şi Hamas cu o invazie care n-a avut loc

15 Mai 2021 | scris de Monica Nistor

În noaptea de joi spre vineri, armata israeliană a anunțat că a început invazia terestră în Fâșia Gaza, retractând informația după câteva ore, iar analiștii militari vorbesc de o operațiune premeditată de dezinformare. 

Cum şi de ce a dezinformat armata israeliană presa internaţională şi Hamas cu o invazie care n-a avut loc

”Aviaţia israeliană şi trupele terestre desfăşoară un atac în Fâşia Gaza”, informa armata israeliană pe contul de Twitter. 

Mesajul a fost urmat de un comunicat de presă al instituției care avea același enunț, mai mulți. jurnaliști acreditați în Israel fiind informați în mod direct de către purtători de cuvânt ai armatei israeliene că, într-adevăr, infanterişti israelieni au intrat pe teritoriul Fâşiei Gaza.

Momentul se petrecea după o zi în care armata israeliană şi-a concentrat mai multe unităţi de infanterişti, blindate şi artilerie în apropierea graniţiei cu Gaza, iar în orele de dinaintea anunţului, enclava palestiniană fusese puternic bombardată.

Invazia părea un scenariu foarte probabil. Doar că în minutele care s-au scurs după anunţul armatei, corespondenţii agenţilor de presă aflaţi în Israel s-au străduit în zadar să confirme prezenţa trupelor israeliene în Gaza, iar Associated Press chiar s-a abținut să anunţe invazia terestră. Cu toate acestea, majoritatea televiziunilor internaţionale de ştiri anunţaseră începutul invaziei. 

La două ore după anunţul iniţial, starea de confuzie a devenit și mai mare, după ce armata israeliană revenea cu un nou anunț: nu  există nicio invazie terestră în Fâşiei Gaza. 

”O erorare de comunicare internă”, va explica în cursul dimineții Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei, aceeași persoană care comunicase direct mai multor jurnalişti că invazia începuse.

”Lucrurile astea se mai întâmplă în mijlocul unei operaţiuni complexe cu multe părţi în mişcare şi o imagine neclară a ce se întâmplă. Imediat ce am înţeles că am avut o informaţie greşită, am venit cu o clarificare”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Armata a încercat să explice că a fost vorba de o neînţelegere între departamente, dar mai mulţi analişti militari din Israel spun că media a fost folosită de comandamentul militar israelian pentru a-i face pe militanţii Hamas să cadă într-o capcană periculoasă.

”N-au minţit. A fost o manipulare. A fost inteligentă şi a avut succes”, a declarat Or Heller, corespondent militar cu experienţă, pentru un post israelian de televiziune, citat de Associated Press.

În momentul în care o parte semnificativă a media a anunţat că invazia a început, afirmă Heller, militanţii Hamas au activat planul de acțiune în cazul unei incursiuni militare israeliene, retrăgându-se în reţeaua subterană de tuneluri din Gaza.

A fost momentul în care aviația israeliană a activat atacul a 160 de aparate de luptă şi a bombardat tunelurile timp de 40 de minute, provocând cel mai probabil un număr semnificativ de victime, lucru imposibil de confirmat.

”Ce am văzut în noaptea asta a fost o operaţiune foarte sofisticată care a avut şi-o componentă media”, a explicat Heller.

El spune că jurnalişti israelieni cu experienţă care s-au ocupat de-a lungul carierei de operaţiunile armatei israeliene (ori chiar au fost soldaţi pentru diferite perioade de timp) ştiau că armata nu va trimite soldaţi peste graniţă în acel punct al operaţiunilor.

N-ar fi prima dată când armata israeliană utilizează media pentru a obţine un avantaj militar pe câmpul de luptă.

Acum doi ani, mai multe relatări din presa internaţională vorbeau de o înscenare a armatei israeliene, care a informat că mai mulţi soldaţi au fost răniţi în urma unui atac al Hezbollah şi chiar a pus la punct o operaţiune de evacuare a presupuşilor răniţi într-un elicopter.

Conform analiştilor, scopul armatei israeliene era să-i facă pe militanţii Hezbollah să creadă că au reuşit să rănească soldaţi şi că Israelul va fi de acord cu un armistiţiu.


CLICK - Follow us on Google News