Cum a funcționat scutul Iron Dome în momentul în care Hamas lansează o ploaie de rachete asupra Israelului – video

Pe măsură ce spirala violențelor se întețește din nou în Israel, devin familiare sunetul sirenelor care anunță atacuri cu rachete din Gaza și exploziile interceptorilor din scutul de protecție Iron Dome. 

Hamas susține că a lansat 130 de rachete, marți seara, în direcţia Tel Aviv-ului. Majoritatea proiectilelor din Gaza au fost interceptate însă de sistemul israelian antirachetă Iron Dome. 

Ambasada Israelului la București a postat marți seara pe Facebook un clip video care arată cum funcționează scutul antirachetă Iron Dome.

”Iron Dome în acțiune, interceptând din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Gaza către centrul Israelului. Hamas este responsabil pentru această periculoasă escaladare care amenință siguranța a milioane de copii, femei și bărbați din Israel”, scrie Ambasada Israelului.

Cu puţin înainte de ora locală 21:00, Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul după ce forţele aeriene israeliene au distrus o clădire din Fâşia Gaza, Hanadi Tower, în care îşi aveau birourile lideri politici ai mişcării islamiste palestiniene Hamas. Imediat, sirenele au început să sune la Tel Aviv şi în oraşele din jur. 

Înainte de atacul de marți seara care a vizat Tel Avivul, începând de luni, aproximativ 500 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene.

Aceste lovituri aeriene s-au soldat până acum cu trei morţi şi zeci de răniţi în Israel. Însă acest bilanț ar fi fost cu siguranță mult mai grav, în lipsa sistemului antirachetă al Israelului denumit ”Iron Dome” (Cupola de Fier – N.R.)

Ce este Iron Dome
Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Pus în funcțiune în 2011, rolul lui este de opri rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele trase din Gaza.

Pentru amenințările cu rază medie și lungă de acțiune, inclusiv avioane, drone, rachete, Israelul are alte două sisteme separate, botezate ”Praștia lui David” și ”Săgeata”, scrie  Washington Post.

Iron Dome se bazează pe un sistem de analiză radar pentru a depista o amenințare. Lansează un interceptor numai dacă proiectilul amenință să lovească zone populate sau infrastructură de bază.

Interceptorii sunt lansați vertical, fie de unități mobile, fie din puncte fixe. Ei lovesc racheta în aer și produc o explozie care se vede ca o lumină pe cer, în momentul impactului.

Oficiali din domeniul apărării israeliene au declarat că partea hardware a sistemului nu a fost modificată de la punerea sa în funcțiune, în schimb au fost operate actualizări de software care au făcut sistemul mult mai performant. 

Etichete:

Urmăriți-ne pe Google News - 3Dots Stories

________________________________________________________________

Mărturia unei supraviețuitoare a accidentului produs de Vlad Pascu: ”Dreptate ar fi ca el să facă pușcărie câți ani aveau împreună Roberta și Sebi”

Cristina I. e unul din cei trei studenți răniți în accidentul produs de Vlad Pascu în noaptea de 19 august anul trecut, în localitatea 2

De ce sunt românii așa? ”Mai bine o duceam la un cămin de copii! Și mi-a zis nevasta-mea…”

În afara dependenței pe care o aduce unora, internetul și-a dovedit utilitatea prin furnizarea unor informații utile, accesului facil la educație, cultură și cumpărături. Urmare

Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: ”Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania, unde le fabrică!” – video

Într-o înregistrare video postată pe TikTok, un turist italian se declară uimit de numeroasele mașini scumpe pe care le-a văzut pe străzile din capitala României.

Dănuț Lupu, despre viața în penitenciar: ”Pentru ei nu face nimeni nimic, nu-i ajută nimeni! Sunt foarte mulți din ăștia în pușcărie!”

Dănuț Lupu a vorbit în cadrul emisiunii ”Prietenii lui Ovidiu”, difuzată de Gazeta Sporturilor despre cele șase luni pe care le-a petrecut în spatele gratiilor

Cum e să meditezi copiii miliardarilor? O profesoară povestește experiența din Dubai: ”Mi-a dat 3.000 de dolari ca să-i fac temele pentru acasă”

O profesoară britanică a ales să facă o schimbare în carieră, mutându-se în Emiratele Arabe Unite, unde a oferit meditații copiilor provenind din familii extrem