Deși populația ar fi trebuit să aibă imunitate de grup, orașul Manaus e lovit de un nou val infecții

20 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Manaus este un oraș de 2,2 milioane de locuitori, din statul Amazonas, situat în inima pădurii tropicale amazoniene și care poate fi accesat doar cu avionul sau cu barca. 

Deși populația ar fi trebuit să aibă imunitate de grup, orașul Manaus e lovit de un nou val infecții

În aprilie 2020, Manaus reprezenta simbolul dezastrului uman în fața COVID-19, imaginile cu excavatoare care săpau gropi comune pentru victimele maladiei a circulat în media din Brazilia.

Rata mortalității crește agresiv și din lipsa resurselor. Oxigenul, de neînlocuit pentru tratarea formelor severe, lipsește aproape cu desăvârșire.

”Am reușit să cumpăr o butelie de oxigen după ce mi-am vândut mașina. Am cheltuit deja 5000 de reali (780 euro) și voi cheltui tot, îmi voi vinde casa pentru ca fiica mea și ginerele meu să nu moară într-un mod atât de crud.

Suntem abandonați de acest guvern blestemat. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am mijloacele necesare pentru a acoperi aceste cheltuieli, dar există oameni care mor pe străzi”, spune un locuitor din Manaus, a cărui fiică și ginere sunt în stare gravă acasă, spitalele fiind supraaglomerate.

Un studiu publicat în septembrie 2020 în revista Science, actualizat săptămâna trecută,  estimează că peste trei sferturi dintre locuitorii din Manaus au fost deja infectați cu coronavirus, scrie Le Figaro.

Procentul ar fi trebuit să fie suficient pentru a obține imunitatea de grup, care ar fi trebuit să împiedice răspândirea virusului, dar, din nefericire, aceleași scene de disperare, neputință și furie se repetă în prezent, ca și în urmă cu doar câteva luni.

Cum este posibil? Mulți cercetători brazilieni cred că noua tulpină a coronovirusului descoperită recent în regiune este responsabilă de creșterea numărului de cazuril.

Ca și varianta britanică sau cea sud-africană, și cea braziliană se remarcă prin faptul că este mai contagioasă decât cele care au precedat-o.

”Cea mai plauzibilă explicație pentru o astfel de creștere explozivă”, a declarat Jesem Orellana, cercetător la institutul Fiocruz Amazonia, pentru ziarul Estadao de Sao Paulo.

Reinstaurarea epidemiei în Manaus, în cadrul unei populații care este, în principiu, imună, este foarte îngrijorătoare.

Majoritatea experților acuză și relaxarea cetățenilor care, după primul val, au abandonat măsurile de distanțare, au mers în restaurante, baruri și magazine, încurajați de autoritățile locale și de guvernul Bolsonaro.

”Noile variante pot avea un impact, dar este foarte ușor să dai vina pe variantă. Din păcate, noi suntem cei care am provocat acest lucru”, spune OMS despre situația din Manaus.


CLICK - Follow us on Google News