Marea Britanie, nevoie disperată de muncitorii români: «Fructele şi legumele se vor strica, dacă nu-i aducem să le culeagă» 

29 Mar 2020 | scris de Anita Raicu

Obișnuită ca nu băștinașii să facă cele mai obositoare și grele munci, britanicii simt o nevoie urgentă de forță de muncă în agricultură, pentru că altfel, fructele şi legumele de pe câmpurile ţării vor rămâne neculese, scrie The Guardian.

Marea Britanie, nevoie disperată de muncitorii români: «Fructele şi legumele se vor strica, dacă nu-i aducem să le culeagă» 

Circa 90.000 de locuri de muncă sunt disponibile în agricultură, iar majoritatea trebuie ocupate în numai câteva săptămâni.

Unele ferme se aflau într-o situaţie dificilă înainte ca această criză să lovească. O piaţă a muncii încordată, o combinaţie între Brexit şi economiile în creştere puternică din Europa de Est care se dovedeşte mai atractivă pentru muncitorii sezonieri au dus la un declin al numărului de culegători care merg la lucru în Marea Britanie.

Principalul agent de recrutare din Marea Britanie, afirmă că est-europenii trebuie aduşi de urgenţă cu avioane. Câteva mari ferme au închiriat deja avioane în sistem charter pentru a aduce forţă de muncă din Europa de Est. Organizațiile de  fermieri sunt chiar de părere că guvernul britanic ar trebui să se implice și să organizeze mai multe zboruri.

Concordia caută să aducă circa 10.000 de lucrători, jumătate din Uniunea Europeană, iar restul din Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia şi Barbados. Dar, la rândul lor, toate ţările non-UE şi-au închis graniţele. 

”Din cauza lipsei de forţă de muncă, deja am pierdut câteva ferme. Această criză le va pune capac altora. Nu veţi găsi fructe şi legume în magazine. Sparanghelul şi fasolea încep în câteva săptămâni, castraveţii la începutul lui aprilie, roşiile se fac tot anul, în mai e sezonul fructelor moi – căpşune, zmeură, salata este în pământ încă din decembrie.

Recrutarea noastră în afara UE a fost blocată, deci am rămas doar cu Lituania care şi-a închis graniţele, România care nu operează curse aeriene şi Bulgaria, micul nostru far”, declară Stephanie Maurel, directorul executiv al Concordia.

Deşi Bulgaria este de asemenea blocată, muncitorii agricoli sunt clasificaţi drept muncitori cheie şi se pot deplasa prin ţară, dar majoritatea companiilor aeriene care operează în această țată, inclusiv EasyJet, sunt ţinute la sol.

”Vorbim despre închirierea de avioane charter pentru a aduce muncitori. Costă circa 10.000 de lire sterline un zbor de o oră care aduce 229 de persoane – 45.000 de euro din Sofia în Londra, adică circa 250 de euro per persoană”, mai spune Maurel.

Maurel, care a spus că planul este activ discutat cu Uniunea Naţională a Fermierilor şi Asociaţia Furnizorilor de Forţă de Muncă, a solicitat guvernului britanic să contribuie la clarificarea situaţiei.

Nick Marston, preşedintele British Summer Fruits, care reprezintă cultivatorii de fructe moi, a recunoscut că industria sa „intră într-o perioadă fără precedent”.

Anul trecut, 98% dintre culegătorii de fructe - acum clasificaţi drept ”lucrători-cheie” - au venit din afara Marii Britanii, marea majoritate din Bulgaria şi România.

Producătorii britanici au contactat companii din sectorul ospitalităţii pentru a recruta personal concediat.

Site-ul britanic Summer Fruits are o hartă interactivă care arată locaţiile fermelor din Marea Britanie şi locurile de muncă oferite.

”Suntem foarte optimişti cu privire la capacitatea rezidenţilor din Marea Britanie de a veni în ajutor şi de a ne ajuta. S-ar putea să fie oameni din estul Europei care lucrează aici în sectorul ospitalităţii, care sunt relativ tineri şi nu au atât de multe conexiuni şi îşi doresc un loc de muncă care să plătească salarii rezonabile în condiţii rezonabile”, a spus Marston.


Follow us on Google News