Medic de familie din Lombardia: «În Italia, medicii au fost calmi, politicienii au ridicat praful în aer!»

29 Feb 2020 | scris de Anita Raicu

În Italia numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a atins pragul de 900, producând 21 de decese. Cu ce probleme se confruntă un medic de familie italian în această situație excepțională, creată mai degrabă de măsurile restrictive impuse de autorități și de relatările din media? 

Medic de familie din Lombardia: «În Italia, medicii au fost calmi, politicienii au ridicat praful în aer!»

”Ultimele zile au fost mult mai puțin aglomerate decât în mod normal, pacienții au venit în număr mai mic. Pentru că erau deja avizați de informările de la telejurnale, au văzut ce s-a întâmplat pe parcursul sfârșitului de săptămână, știau că nu trebuie să ia cu asalt clinicile.

Apoi, frica și regulile transmise de televiziuni i-au făcut să înțeleagă că trebuie să se adreseze medicilor doar pentru cazurile urgente. Nu mă refer doar la cazurile de tuse, febră, gripă, vorbim și de alte patologii. Cei care tușeau sau aveau gripă au învățat că trebuie doar să sune și să întrebe ce trebuie să facă.

Au fost și cazuri foarte puține în care oamenii erau anxioși sau panicați și voiau să li se ia probe, au sunat la 112, dar vorbim de pacienți care sunt anxioși în general. Când ai însă o legătură de încredere cu medicul tău, fiindcă eu de pildă pot fi sunată toată ziua, îmi pot scrie pe Whatsapp, pe mail, atunci situația a fost mai ușoară”, declară medicul Angela Molino, într-un interviu acordat cotidianului Libertatea.

”Curiozitatea pacienților mei era legată de gravitatea bolii, dacă e așa grav cum se spunea la televizor. Ideea e că suntem toți sub un clopot de sticlă. Și doar cei care sunt dintr-un cristal de Boemia, delicat, cum sunt pacienții în vârstă care au deja alte patologii, aceia sunt și pacienții care au și murit.
Și apoi mai sunt pacienții care pot sau nu să ia boala, dar nu trebuie să ne legăm la cap fără să ne doară.

Trebuie să vă spun că cele mai echilibrate persoane au fost medicii din spitale, fie de la Sacco din Milano sau Spallanzano din Roma, care au abordat situația echilibrat și care continuă să invite la calm. Politicienii sunt cei care au ridicat praful în aer, mai ales în Italia, și au creat astfel probleme inclusiv economice”, a continuat medicul de familie.

”Pentru moment, chiar și în această patologie, n-ar trebui să se întâmple nimic diferit de gripa normală. Trebuie să rămânem calmi și liniștiți pentru a transmite calm și liniște! Oricum pacienții pot să călătorească liber și să facă după cum le taie capul.

Că vorbim de italieni veniți din Veneto și plecați oriunde sau că sunt chinezi veniți aici, oricum ar fi, cred că vor apărea cazuri care nu au nicio legătură cu aceste zone-sursă a virusului.

Apoi, să ne așteptăm și ca virusul să se schimbe în permanență, pentru că asta fac virusurile. Coronavirusul se cunoștea deja, dar nu în această formă. Apoi, cazurile fatale sunt puține și sunt doar un anumit tip de pacienți. Apoi, întrebarea este cum au intrat acești pacienți în contact cu virusul? O rudă era purtătoare a virusului? Nici asta nu se știe sigur.

Poate ar trebui să acordăm mai multă atenție vieții fiecăruia dintre noi. E ceva ce eu tot spun: toți avem bagajele noastre clandestine: promiscuitate, chestiuni de viață, de sexualitate. Sunt lucruri pe care nu le poți ști. De multe ori familiile nu au habar de aceste lucruri și care se descoperă la astfel de infecții. Acestea sunt adjustările pe care să le facem: o viață sănătoasă și ceva mai transparentă. În rest, e destinul…”, a concluzionat medicul de familie italian.


CLICK - Follow us on Google News