Mircea Diaconu le spune europenilor ce ar trebui să-i îngrijoreze, în locul României: «Riscăm să se dărâme șandramaua»

14 Nov 2018

Mircea Diaconu a susținut un discurs în Parlamentul European în care a transmis colegilor europeni că ar trebui mai degrabă să fie îngrijorați de propriile probleme, nu de România.

Parlamentul European a votat Rezoluția referitoare la statul de drept în România, după dezbaterile pe această temă pe care le-a organizat în februarie 2017, februarie şi octombrie acest an. Rezultatul votului a fost 473 voturi pentru, 151 împotrivă, 40 abțineri.

«Se folosește foarte des termenul «îngrijorare». Îngrijorat sunt și eu, dar nu de ce credeți.

Sunt îngrijorat de următorul lucru: că în toate democrațiile mari europene, extremismele, xenofobia, naționalismul au ajuns până în Parlament și foarte aproape, suflă în ceafa marilor partide europene.

Timp în care este o problemă mare și o îngrijorare cu România. Mă tem că alta trebuie să fie îngrijorarea pentru că riscăm să se dărâme șandramaua», a declarat Mircea Diaconu.

Parlamentul European îndeamnă Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar.

De asemenea, eurodeputaţii invită Comisia Europeană „să monitorizeze acţiunile întreprinse de autorităţile române pe baza recomandărilor”. Totodată, Legislativul european condamnă „intervenţia violentă şi disproporţionată” a forţelor de ordine în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018.

În raportul MCV adoptat tot marți, Comisia Europeană formulează opt recomandări deosebit de tranșante pentru autoritățile de la București.

SHARE