Noam Chomsky. Cele zece principii ale manipulării maselor

Noam Chomsky este caracterizat în media drept o figură importantă a stângii americane. Este mult mai cunoscut ca activist politic, și nu ca eminent lingvist la MIT (Massachusetts Institute of Tehnology), pentru că a fost prezent întotdeauna în primele linii ale demonstranților pentru drepturile civile în Statele Unite.

Chomsky este de părere că o societate decentă trebuie să depășească represiunea și opresiunea, reminiscențe istorice, creând condiții optime pentru exprimarea creativității umane, incompatibilă cu lipsa de libertate.

Chomsky este de părere că deși încă nu suntem capabili să concepem regulile unei societăți în care fiecare individ să aibă condiții perfecte de dezvoltare, dar că putem creiona principiile care să o guverneze.

În opinia lui Chomsky avem două sarcini intelectuale importante în sfera politică și socială. Prima este de a imagina această societate viitoare dreaptă, ceea ce impune crearea unei teorii sociale umaniste, care să se bazeze, pe cât posibil, pe concepte ferme și umane despre esența sau natura umană. Cealaltă este înțelegerea naturii puterii și a opresiunii din societatea actuală.

Noam Chomsky a formulat zece principii manipulării,  pe care se bazează democraţia occidentală – strategii ale diversiunii, concepute pentru a confuziona şi deturna atenţia mulţimilor de la manevrele claselor politice şi financiare. Metoda este una simplă, canalizarea atenţiei în direcţii false.

Care sunt cele zece principii pentru manipularea maselor.
1. Să distragi permanent aten­ţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte mi­no­re, dar cu mare impact emo­ţio­nal. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui reale.

2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia pu­blică şi tot tu să vii cu soluţii. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi apoi să vii tot tu cu gu­ver­narea providenţială care sal­vea­ză naţiunea în temeiul legilor re­presive cerute de popor, cu pre­ţul limitării libertăţilor democratice.

3. Să aplici treptat toate mă­su­rile dure. Ceea ce ar duce la miş­cări populare, dacă se aplică într-un singur pachet şi dintr-odată, de­vine suportabil, dacă este livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e  prevenit şi amânat.

5. Să te adresezi mulţimilor ca şi cum toţi oamenii au o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre o gândire infantilă care nu face relaţia dintre cauze şi efecte.

6. Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.

7. Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe. Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţionaleste instrumentul ide­al de a tâmpi lumea şi a o controla.

8. Să încurajezi financiar me­dia, aceea care îndobitoceşte pu­bli­­cul şi-l ţine legat de emisiuni şi se­ria­le vulgare ce trag inteligenţa în jos.

9. Să stimulezi simţământul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Omul care nu mai are îndemnul să se revolte, devine turmă şi e uşor de controlat.

10. Să apelezi la toate cuceri­rile ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp să le discreditezi prin media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

Toate, dar toate cele zece principii formulate de Chomsky le-ați simțit și le simțiți prezente în fiecare zi, în orice colț de lume sau de societate ați trăi, insinuându-se, acționând împotriva noastră, făcându-ne mai nesiguri, mai temători pentru ziua de mâine, mai puțini liberi și mai incapabili să ne construim o viață demnă.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories

Laura Nureldin și-a dat demisia de la Antena 1: “Nu pot privi situația în care sunt pusă altfel decât ca pe o vendetă personală!”

Laura Nureldin, una dintre cele mai cunoscute și mai populare prezentatoare de la Antena 1, a decis să plece din echipa Observator, unde a activat

București. O tânără a fost reținută, după ce furat bani din casa părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

O tânără în vârstă de 24 de ani din București a fost reținută după ce și-a furat propriii părinți. Ea a furat bani din locuința

Naty Badea: „Nu mai e de trăit în Italia! Efectiv sunt jafuri la drumul mare, în plină zi, pe stradă, în magazine, în locuințe” – video

În 2021, Naty Badea, sora lui Mircea Badea, s-a stabilit în Italia, în apropiere de Veneția, la Mestre, un orășel cu aproape 90.000 de locuitori.

Studiu. Neotam (E961), un îndulcitor folosit în prăjituri și băuturi, poate deteriora peretele intestinal și poate avea un efect toxic asupra sănătății

Un nou studiu relevă faptul că neotam (E961) – un îndulcitor utilizat în prăjituri, băuturi răcoritoare și în guma de mestecat -, poate dăuna grav

Top cinci alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: ”Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului”

Dr. Cezar Amititeloaie, unul dintre cei mai cunoscuți și mai populari cardiologi din România, a vorbit pe marginea mai multor subiecte legate de un stil