Reuters. Tulpina britanică a suferit deja noi mutații care ar putea submina efectul vaccinurilor

11 Feb 2021 | scris de Monica Pavelescu

Varianta de coronavirus descoperită prima oară în regiunea Kent din Marea Britanie ar putea submina protecția oferită de vaccinuri contra Covid-19, a declarat Sharon Peacock, șefa programului de supraveghere genetică a Covid-19 din Regatul Unit, potrivit Reuters.

Reuters. Tulpina britanică a suferit deja noi mutații care ar putea submina efectul vaccinurilor

Sharon Peacock, directoarea Covid-19 Genomics UK, este de părere că vaccinurile au fost eficiente până acum contra noilor variante din Regatul Unit, dar alte mutații le-ar putea submina efectul.

”Ceea ce este îngrijorător în acest sens este că tulpina 1.1.7 (britanică), care circulă de câteva luni, începe să se modifice din noi și să sufere noi mutații care ar putea afecta modul în care gestionăm virusul din punct de vedere al imunității și al eficienței vaccinurilor”, a declarat Peacock la BBC.

”Este îngrijorător că 1.1.7, care este mai transmisibilă, și a ajuns în toată țara, suferă acum altă mutație către o nouă tulpină care ar putea amenința vaccinarea”, a adăugat ea.

Această nouă mutație despre care vorbește expertul britanic, produsă tot la proteina ”spike”, identificată prima oară în Bristol, este considerată ”variantă care îngrijorează”, fiind identificate deja 21 de cazuri.

”Trebuie să fim realiști, ținând cont că această mutație anume a apărut, în linia genetică aproape comună la noi, de cel puțin cinci ori, în cinci ocazii separate. Și va tot continua să apară”, a explicat Peacock.

”La momentul în care vom putea controla (epidemia) sau dacă virusul suferă o mutație care nu-l va mai face virulent – adică să provoace boala, atunci vom putea să nu ne mai îngrijorăm.

Dar, privind spre viitor, cred că vom face ce facem acum timp de mai mulți ani. Din punctul meu de vedere, va continua încă 10 ani”, a mai spus Peacock.


CLICK - Follow us on Google News