Olivia de Havilland, una din protagonistele filmului «Pe aripile vântului», a murit la 104 ani

26 Iul 2020 | scris de Anita Raicu

Olivia de Havilland, actriță premiată cu Oscar și cunoscută mai ales pentru rolul din filmul ±Pe aripile vântului”, a murit la Paris, la vârsta de 104 ani, anunță BBC.  

Olivia de Havilland, una din protagonistele filmului «Pe aripile vântului», a murit la 104 ani

Odată cu decesul ei, niciunul dintre starurile celebrei pelicule americane din 1939 nu mai este în viață. 

Născută în Japonia la 1 iulie 1916, într-o familie britanică, Olivia de Havilland era cetățean american din 1941, iar din 1960 se stabilise la Paris.

Alături de Kirk Douglas, născut şi el în 1916 și decedat în februarie 2020 la 103 ani, Olivia de Havilland era cel mai longeviv star de la Hollywood. A lucrat cu producători celebri, precum David O. Selznick, cu regizori ca Michael Curtiz şi Anatole Litvak şi cu actori precum Errol Flynn şi Mickey Rooney.

În 1939, Olivia de Havilland a jucat în ”Pe aripile vântului", produs de influentul David O. Selznick. A interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care devine soţia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), personajul de care era îndrăgostită Scarlett O'Hara (Vivien Light).

"Pe aripile vântului" a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme.  Olivia de Havilland a declarat că a văzut „Pe aripile vântului" de câteva zeci de ori şi de fiecare dată, i-a adus bucurie.

Cariera Oliviei de Havilland are peste cinci decenii, iar actrița a jucat în aproape 50 de filme. A fost de cinci ori nominalizată la Oscar, inclusiv pentru rolul Melanie Hamilton Wilkes din ”Pe aripile vântului”, și a obținut prețioasa statuetă de două ori, în 1947 şi în 1950, pentru rolurile principale din ”To Each His Own” (1946) şi ”The Heiress” (1949). Din palmaresul ei fac parte două Globuri de Aur şi un premiu pentru interpretare primit la Veneţia, pentru ”The Snake Pit” (1948).

În 1960, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 2008, Olivia de Havilland a fost recompensată de preşedintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts.


CLICK - Follow us on Google News