Cum să pierzi 220 de milioane de dolari în Bitcoin. A uitat parola și mai are doar două încercări

13 Ian 2021 | scris de Anita Raicu

Probabil, Stefan Thomas, un programator din San Francisco, trăiește zilele acestea cea mai tensionată perioadă din viața lui: nu își mai aduce aminte parola cu care își poate accesa portofelul electronic în care are 7.002 bitcoini.

Cum să pierzi 220 de milioane de dolari în Bitcoin. A uitat parola și mai are doar două încercări

Valoarea acestora, chiar și după ce criptomoneda a mai scăzut, tot depășește cu mult 200 de milioane de dolari.

Parola pe care nu și-o mai amintește îi oferă acces la un hard-drive, denumit IronKey, pe care se află ”cheia” portofelului electronic în care Stefan Thomas își ține cei peste 7.000 de bitcoini, scrie New York Times.

Programatorul a pierdut acum câțiva ani bilețelul pe care notase parola de acces a drive-ului IronKey.

Problema lui este că are la dispoziție doar 10 încercări pentru a introduce parola corectă. Dacă nu reușește, pierde definitiv conținutul drive-ului. Până acum, Thomas a epuizat opt încercări - fără succes. 

”Stau în pat și mă gândesc numai la asta. Apoi merg la computer cu o strategie nouă, care nu funcționează, și mă cuprinde din nou disperarea”, a spus el, potrivit NYT.

Din totalul de 18,5 milioane de bitcoini existenți, circa 20%, valorând circa 140 de miliarde de dolari, apar ca fiind pierduți sau blocați în portofele care nu mai pot fi accesate, potrivit Chainalysis, o companie de date privind criptomonedele.

Wallet Recovery Services, o firmă care ajută la recuperarea ”cheilor” pierdute, spune că primește 70 de cereri pe zi pentru a încerca să deblocheze portofele, de trei ori mai multe decât în urmă cu o lună.

De obicei, este vorba de oameni care dețin bitcoini de la începuturile acestei criptomonede, când nimeni nu prevedea evoluția ei spectaculoasă și care au uitat sau au pierdut cheile de acces.

”Am petrecut sute de ore în ultimii ani încecând să-mi accesez portofelul cu bitcoini”, spune Brad Yasar, un antreprenor din Los Angeles, care deține câteva computere în care se află mii de bitcoini pe care i-a creat sau minat în primele zile ale acestei tehnologii.

El a pierdut parolele de acces acum mulți ani, iar acum și-a securizat computerele în niște pungi vidate, pe care le-a pus bine. 

”Nu vreau să mi se reamintească mereu că ceea ce am azi este doar o fracție din ceea ce aș fi putut avea și am pierdut”, a mai spus Brad Yasar.


CLICK - Follow us on Google News