Polonia. Mai multe vedete au fost vaccinate împotriva COVID înaintea medicilor

04 Ian 2021 | scris de Anita Raicu

Autorităţile poloneze au demarat o anchetă după ce la Varşovia mai multe celebrităţi au fost vaccinate împotriva COVID-19, chiar dacă în prima etapă a campaniei de vaccinare din Polonia dozele sunt destinate exclusiv membrilor personalului medical şi familiilor lor, informează agenţia de presă PAP.

Polonia. Mai multe vedete au fost vaccinate împotriva COVID înaintea medicilor

Ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, a anunțat o inspecție detaliată în unitățile medicale legate de Universitatea de Medicină din Varşovia și că vor exista consecinţe dacă se ajunge la concluzia că în procesul de calificare pentru vaccinare a fost folosit ”criteriul privilegiului”.

Potrivit Universitatea de Medicină din Varşovia, care a administrat dozele de vaccin în cauză, 18 ”personalităţi binecunoscute în domeniul artei şi culturii” au fost vaccinate joi împotriva COVID-19.

Pe această listă, care ar fi fost convenită pentru ca personalităţile respective să devină ambasadori ai vaccinării, se află fostul prim-ministru Leszek Miller, moderatorul TV Krzysztof Materna, cântăreaţa Magda Umer şi actorii Krystyna Janda, Andrzej Seweryn, Maria Seweryn şi Wiktor Zborowski.

”Părinții mei se aflau pe lista de vaccinare, fiind în vârstă. Cum tatăl meu folosește cârje pentru a se deplasa, l-am însoțit. Doctorul care l-a vaccinat mi-a spus: «dacă tot sunteți aici și e o doză deschisă...», am profitat. Nu am simțit că am comis un act care să nu fie etic, înțelesesem că doza aceea deschisă de vaccin s-ar fi pierdut altfel”, s-a apărat actrița Maria Seweryn.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că ”respectarea regulilor privind ordinea de vaccinare este o expresie a respectării normelor de solidaritate socială”'.

”Relatările din presă despre celebrităţi care s-au vaccinat şi au sărit peste rând sunt un adevărat scandal. Nu există nicio justificare pentru încălcarea regulilor. Fiecare doză de vaccin administrată prin încălcarea programului este o doză care ar fi putut merge către cei care au cel mai mult nevoie de ea”, a subliniat Morawiecki.

Polonia a înregistrat sâmbătă 6.945 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, ceea ce aduce numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus la 1.312.780. Până în prezent în această ţară au murit din cauza COVID-19 un număr de 29.058 de persoane. 

Săptămâna trecută, o asistentă medicală în vârstă de 52 de ani din Varşovia a devenit primul cetăţean polonez vaccinat împotriva noului coronavirus.


CLICK - Follow us on Google News