CNN. Povestea unei văduve ISIS: O vacanţă romantică s-a sfârșit în tortură și abuz sexual în Califatul Statului Islamic

14 Mai 2019 | scris de Anita Raicu

Siria, povestea unei americance, despre naivitate, manipulare și teroare, relatată de CNN

CNN. Povestea unei văduve ISIS: O vacanţă romantică s-a sfârșit în tortură și abuz sexual în Califatul Statului Islamic

În urmă cu patru ani, alături de cei doi copii, Samantha Sally a plecat spre Maroc, țara de origine a soțului său, cu gândul de a începe o viață nouă, dar a aflat ce înseamnă suferința, bătaia, abuzul sexual și închisoarea.

Încântată de proiectul de viitor propus de soțul său, Samantha a lăsat tot în urmă și a plecat spre Maroc. Prima escală pe drumul spre Maroc, nu a fost una europeană, cum ar fi fost firesc, ci Hong Kong, unde soțul său a pretextat că trebuie să facă un transfer bancar.

A urmat apoi Turcia, care i s-a prezentat drept o vacanță romantică. Încântată și vrăjită de minunile Orientului, Samantha a ajuns alături de familia sa undeva la graniţa dintre Turcia şi Siria. Acolo, s-a trezit în fața unei alegeri imposibile - să-și urmeze soțul și fiica lor în Califatul Statului Islamic sau a pleca pe un alt drum, alături de fiul din prima căsnicie

Nu a putut să-și lase în urmă fiica, așa că a acceptat să meargă în Califat. ”Acolo s-a schimbat totul. Am devenit ca o prizonieră într-o cameră. Probabil nu mi-aş mai fi văzut vreodată fiica. Cum aş fi putut trăi cu asta?“, justifică ea alegerea.

Odată ajunși acolo, comportamentul soțului său, față de ea și de copi s-a schimbat total, bărbatul romantic și extrem de atent a devenit unul extrem de violent. I-a fost frică să divorţeze, gândindu-se ce s-ar fi putut întâmplat cu copiii ei.

A stat trei luni într-o închisoare, fiind încarcerată pe motiv că ar fi încercat să fugă şi că era o spioană americancă, unde cu toate că era însărcinată, a fost torturată şi abuzată sexual.

După ce a fost eliberată, s-a întors în casa în care locuia alături de copiii ei la periferia Rakka, autoproclamată de jihadişti din Statul Islamic drept capitala Califatului lor.  

Într-una din zile, soțul său a dus-o în piaţa de sclavi pentru a-şi alege o tânără yazidi, pentru a avea companie cât timp el era plecat pe front.

”Când am întâlnit-o pe Soad, nu m-am gândit la bani, ci la cum aş putea să o ajut“, spune Samantha.

Soad avea 14 ani, a costat 10.000 de dolari şi a fost violată de soţul ei. La scurt timp, soţul ei şi-a cumpărat propria sclavă, pe Bedrine, cu 7.500 de dolari, și un băiat, Aham, cu 1.500 de dolari.

”Niciodată nu mi-aş cere iertare pentru faptul că le-am adus pe acele fete în casa mea. Mă aveau pe mine, iar eu pe ele şi ştiam că dacă aveam răbdare vom rezista împreună. Ar fi putut ajunge închise într-o cameră şi hrănite zilnic doar cu ceai. Dar fiind cu mine, găteam împreună zilnic, făceam curat, beam cafea împreună, dormeam în aceeaşi cameră. Eram ca o mamă pentru ele“, susţine Sally. 

Nu a fost o soţie devotată, așa cum presupuneau regulile impuse de Statul Islamic - fuma, are un tatuaj mare pe partea dreaptă a gâtului şi un cercel în nas.

În tot acest timp, fiul ei, în vârstă de 12 ani, a fost forţat de tatăl vitreg să apară într-un filmuleţ de propagandă în care jură răzbunare şi-l ameninţă pe preşedintele american Donald Trump.

Planurile de evadare păreau a se apropia de succes la mijlocul anului trecut, când coaliţia kurdo-arabă, condusă de SUA, a reuşit să-i alunge pe jihadişti din Rakka, soţul său fiind ucis în timpul unui atac. 

Samantha nu s-a alăturat miilor de civili care au fugit din oraş în timpul atacului. ”Tot ce ştiam era că dacă cineva încerca să fugă, lunetiştii, iar soţul meu era unul dintre ei, aveau permisiunea să ucidă. M-am gândit atunci că fie risc să dau de bombe, fie de lunetişti“.

A rămas în Rakka până la sfârşitul atacului coaliţiei anti-ISIS, când evacuarea a fost negociată de luptători sirieni-kurzi susţinuţi de americani. S-a alăturat acelui convoi până când a fost reţinută.

”Nu-mi pasă ce gândesc şi ce spun oamenii. Odată ce am plecat, am fost extrem de uşurată.Timp de trei ani am văzut o gaşcă de drogaţi care nu aveau un loc al lor şi care şi-au creat propriul stat aici, în numele Domnului“, declară Samantha. 

În încercarea de a verifica povestea americancei, CNN a căutat-o pe sclava yazidi, Soad, acum în vârstă de 17, care se află alături de familia ei într-o tabără de refugiați din Irak. Soad a spus reporterilor că îi este foarte recunoscătoare Samanthei şi că îşi doreşte să o revadă, ”chiar dacă ar fi pentru ultima dată“.

În acest moment, aflată într-o închisoare administrată de kurzii din Siria, Samantha Sally visează să se reîntoarcă acasă, dar e un proces dificil.


CLICK - Follow us on Google News