Sanna Mirella Marin, noul premier al Finlandei, crescută de un cuplu de lesbiene

09 Dec 2019 | scris de Monica Pavelescu

Social-democraţii din Finlanda, care conduc o coaliţie guvernamentală formată din cinci partide, au ales-o duminică pe Sanna Mirella Marin, actualul ministru al Transporturilor, să devină premier. În vârstă de numai 34 de ani, Marin va fi cel mai tânăr prim-ministru din istoria ţării.

Sanna Mirella Marin, noul premier al Finlandei, crescută de un cuplu de lesbiene

Premierul în exercițiu, Antti Rinne, a demisionat la începutul săptămânii trecute după ce Partidul de Centru, membru al coaliţiei guvernamentale de la Helsinki, i-a retras sprijinul din cauza modului în care a gestionat o grevă a poştaşilor.

"Avem multe de făcut pentru a restabili încrederea. Avem un program de guvernare comun, care ţine coaliţia împreună”, a mai spus Sanna Marin.

Interesant este că Partidul Social Democrat face parte dintr-o coaliţie cu partide care sunt conduse, toate, de femei: Partidul de Centru este condus de Katri Kulmani (32 de ani), Liga Verde este formaţiunea ministrului de Interne Maria Ohisalo (34 de ani), Alianţa de Stânga, partid condus de Li Andersson (32 de ani) şi Partidul Suedez al Poporului, condus de Anna Maria Henriksson (55 de ani).

Născută la 16 noiembrie 1985, Sanna Mirella Marin este copilul unui cuplu de părinți de același sex. A fost crescută de o mamă singură, care ulterior a intrat în relație cu o femeie. Nu cunoaște familia tatălui ei biologic.

Viitorul premier al Finlandei a povestit că nu i-a fost ușor, că a suferit lipsuri materiale și că adesea a fost stigmatizată de societate pentru că provenea dintr-o astfel de familie. Dar spune că mama sa i-a dat mereu încredere că poate să realizeze tot ce-și pune în cap.

Sanna Marin are un copil cu partenerul ei de mulți ani, Markus Räikkönen.