Milos Zeman, președintele Cehiei: «Iubesc jurnaliștii. Aș organiza un banchet pentru ei, la ambasada Arabiei Saudite»

26 Oct 2018

Președintele ceh, Milos Zeman, și-a atras numeroase critici după ce a făcut o glumă nepotrivită, în plin scandal privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, scrie Euronews.

«Iubesc jurnaliștii și, de aceea, s-ar putea sa organizez un banchet special pentru ei în această seară, la ambasada Arabiei Saudite», a spus Zeman, făcând o aluzie macabră la soarta lui Khashoggi, ucis pe 2 octombrie în consulatul saudit din Istanbul.

Organizația Reporteri fără Frontiere l-a criticat pentru gluma nepotrivită pe președintele ceh, apreciind că este una «de prost gust» și că Zeman trebuie să le prezinte scuze jurnaliștilor.

În altă ordine de idei, în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, procurorul general al Arabiei Saudite a declarat că, pe baza informaţiilor furnizate de Turcia, suspecţii au acţionat premeditat.

«Parchetul general a primit informaţii de la partea turcă conform cărora suspecţii în cazul Khashoggi au întreprins acţiunea în mod premeditat», a afirmat procurorul general, citat de televiziunea saudită de stat al-Ekhbariya, contrazicând linia oficială de până acum a Riadului, conform căreia jurnalistul a fost ucis într-o altercaţie.

În total, 18 suspecţi, toţi saudiţi, au fost arestaţi în Arabia Saudită şi mai mulţi responsabili ai serviciilor secrete au fost demişi.

SHARE