Redeschiderea şcolilor în Europa nu a dus la o creştere a cazurilor de Covid-19

19 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al Educaţiei, le-a spus părinţilor că este un risc mai mare să-şi ţină acasă copiii, decât să-i trimită la şcoală, acum când s-a ieşit din izolarea strictă.

Redeschiderea şcolilor în Europa nu a dus la o creştere a cazurilor de Covid-19

La începutul celei de-a doua săptămâni de relaxare a carantinei stricte care a durat opt săptămâni în Franţa, și-au reluat cursurile elevii din cei doi ani mai mici ai şcolilor secundare, dar doar în zonele ”verzi”, unde virusul a încetat să circule pe arii largi şi secţiile de terapie intensivă ale spitalelor nu sunt sub presiune.

Aproximativ 145.000 de elevi din clasele inferioare din 4.000 de gimnazii din zonele verzi erau aşteptaţi luni să revină în sălile de clasă.

Blanquer a încercat să-i liniştească pe părinţii îngrijoraţi de întoarcerea la şcoală a copiilor lor, după vizita pe care a făcut-o la o şcoală secundară din districtul Eure din vestul Franţei, .

”Mereu există îngrijorări şi întrebări, dar chiar şi aşa nu ar trebui să împingem şcoala la margine în această perioadă dificilă, deoarece vor apărea daune teribile dacă vom pierde o generaţie de copii care au fost opriţi de la a frecventa şcoala mai multe luni.

Este important să reliefăm veştile bune de azi… întoarcerea la şcoală are loc progresiv şi nu toţi se întorc în acelaşi timp, dar este un început şi un început important”, a declarat Blanquer.

Într-un interviu acordat postului de radio RTL, Blanquer a dezvăluit că de la redeschiderea şcolilor primare şi grădiniţelor, săptămâna trecută, au fost diagnosticate 70 de cazuri de Covid-19.

”Este inevitabil ca lucrurile de acest fel să se întâmple, dar este o minoritate. Aproape în toate cazurile, acest lucru s-a întâmplat în afara şcolii”, a spus el.

Blanquer a spus că şcolile în chestiune au fost închise, dar a adăugat că a nu merge la şcoală este un risc mult mai mare decât virusul.

”Mulţi doctori spun că este mai puţin periculos să mergi la şcoală, decât să stai acasă. Copiii noştri nu trebuie să fie victimele daunelor colaterale ale măsurilor noastre sanitare”, a spus Blanquer.

El a afirmat că 70% din elevi continuă să ia lecţii de acasă, dar că un număr estimat de 500.000 de copii sunt în pericol de a ”se retrage”.

”Acest fenomen este principala mea grijă şi în primul rând îi afectează pe copiii cu situaţie dezavantajată. Trebuie să facem astfel încât societatea să se obişnuiască cu revenirea la şcoală. Nu este o chestiune minoră – este fundamentală”.

Blanquer a spus că speră să poată deschide şcolile din zona roşie şi cursurile pentru elevii mai mari din gimnaziu şi liceu, în curând.

O decizie privind momentul reînceperii cursurilor pentru ceilalţi ani ai şcolilor secundare şi liceelor va fi adoptată la sfârşitul lunii acesteia, fiind posibilă o deschidere la începutul lunii iunie. Majoritatea şcolilor au vacanţă de două luni în timpul verii, de la începutul lunii iulie.

Faptul că reînceperea şcolilor în 22 de ţări europene nu a condus la creşterea semnificativă a numărului de  infecţii cu coronavirus în rândul copiilor, părinţilor sau personalului, s-a afirmat și în cadrul videoconferinţei miniştrilor Educaţiei din Uniunea Europeană, informează The Guardian.

În ultima lună, în procesul de ridicare a restricţiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus din cele 22 de ţări în care şcolile şi-au reluat cursurile în etape, 17 au permis întoarcerea copiilor doar în grădiniţe, şcoli primare şi anii finali ai ciclului gimnazial, .

Într-o conferinţă de presă la finalul întrunirii miniştrilor, Blaženka Divjak, ministru al Educaţiei din Croaţia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a spus că lipsa unei creşteri semnificative a cazurilor sau a oricărui alt impact negativ ar trebui să fie analizată de asemenea în contextul măsurilor speciale luate pentru ca şcolile să ofere condiţii cât mai sigure posibil.


CLICK - Follow us on Google News