Un adolescent neozeelandez, foarte aproape să îi ucidă pe Regina Elisabeta și Prințul Charles

14 Mai 2019 | scris de Anita Raicu

Un adolescent în vârstă de 17 ani din Noua Zeelandă a fost foarte aproape să o împuște pe Regina Elisabeta, în 1981, în timpul unei vizite pe care aceasta a făcut-o la Antipozi, relatează The Guardian.

Un adolescent neozeelandez, foarte aproape să îi ucidă pe Regina Elisabeta și Prințul Charles

Statul neozeelandez a decis să ascundă incidentul, tânărul nefiind acuzat de înaltă trădare, motivându-se că situația este ”mult prea fierbinte” pentru a fi în atenția publică.

Informațiile au ieșit la lumină în urma unei anchete realizate de jurnalistul Hamish McNeilly.

Christopher John Lewis, adolescentul în cauză, era un mare fan al criminalul în serie Charles Manson, și până la 17 ani avea un cazier bogat: jafuri armate, incendieri de clădiri, tortura animalelor.

În 14 octombrie 1981, Christopher John Lewis și-a luat pușca, a țintit și a tras spre Regina Elisabeta, care se afla într-un Rolls-Royce din care saluta cele 3.500 de persoane care se strânseseră în orașul Dunedin să o întâmpine.

Tentativa a eșuat, însă, glonțul zburând pe deasupra capului Reginei. Din cauza zgomotului produs de mulțime, care o ovaționa pe Regină, sunetul descărcării armei aproape că a trecut neobservat.

Poliția neozeelandeză a pus imediat la cale un plan pentru a acoperi incidentul, astfel încât să mascheze gravitatea lui. Când jurnaliștii britanici au întrebat de unde a provenit zgomotul, polițiștii au declarat, inial, că fusese cauzat de un panou care a căuzut. După aceea, și-au modificat versiunea, spunând că cineva a aruncat cu petarde în apropiere.

”Nu veți găsi niciodată un dosar adevărat privind tentativa de asasinat”, a declarat anchetei jurnalistice Tom Lewis, fost polițist în Dunedin, care a lucrat la respectivul caz, în 1981.

Cu toate acestea incidentul este menționat în raportul anual de activitate, publicat de poliție în 1981: ”Focul de armă din timpul vizitei Majestății Sale ne atrage atenția asupra riscurilor la care este expusă Familia Regală, mai ales în timpul evenimentelor publice.”

Potrivit acestui raport, premierul neozeelandez în funcție la vremea respectivă, Robert Moldoon, se temea că Familia Regală va refuza să se mai întoarcă în Noua Zeelandă, dacă ar fi descoperit cât de puțin i-a lipsit adolescentului să reușească să o ucidă pe Regină.

În consecință, declarația tânărului a fost distrusă, iar avocatul atacatorului, Murray Hanan, a precizat că poliția a decis să nu-l acuze pe Christopher John Lewis de înaltă trădare – ceea ce i-ar fi adus condamnarea la moarte -, pentru că oamenii legii primiseră un ordin ”de sus”.

”Faptul că a avut loc o tentativă eșuată de asasinat asupra Reginei – și asta în Noua Zeelandă – era un subiect politic mult prea ”fierbinte” pentru ca autoritățile să îi facă față. Cred că Guvernul a preferat să îl considere pe tânăr puțin nebun, cu o copilărie grea, astfel încât condamnarea să nu fie prea dură”, a mai declarat avocatul Murray Hanan.

După incident, Cristopher Lewis a fost intervievat de opt ori. El le-a spus oamenilor legii că a fost angajat de un britanic cunoscut drept ”Omul de zăpadă” și care i-ar fi propus să facă parte din Frontul Național, o grupare extremistă care exista în Marea Britanie și începea să prindă contur și în Noua Zeelandă.

Când i-au percheziționat locuința, anchetatorii au descoperit o hartă cu programul pe care Regina avea să îl urmeze în ziua respectivă, cât și detalii privind operațiunea.

Doi ani mai târziu, Cristopher Lewis a încercat să atace un gardian și să fugă din spitalul pentru persoane cu boli psihice, unde a fost internat după tentativa de asasinat, pentru a încerca să îl ucidă pe Prințul Charles, care se afla în vizită în Noua Zeelandă cu Prințesa Diana și cu fiul lor William.

În 1995, autoritățile din Noua Zeelandă au încercat să-l țină pe Lewis la distanță de Regina Elisabeta, care le vizita din nou țara. Astfel, el a fost trimis într-o vacanță pe banii statului; a primit cazare gratuită, bani de buzunar și un autovehicul, însă nimeni nu l-a ținut sub supraveghere.

Doi ani mai târziu, la vârsta de 33 de ani, bărbatul s-a sinucis la într-o închisoare din Auckland, în timp ce aștepta să fie judecat pentru răpirea unei femei și a copilului acesteia.


CLICK - Follow us on Google News