Suferința unui profesor universitar român în China: 'De două ori pe lună eram scos dintr-o cuşcă şi dus în alta, legat fedeleş'

10 Iul 2019 | scris de Monica Pavelescu

Un profesor universitar român, care a predat la Universitatea Beijing, se află după gratii în China, după ce a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru complicitate la fraudă contractuală. Românul susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa.

  • Suferința unui profesor universitar român în China: 'De două ori pe lună eram scos dintr-o cuşcă şi dus în alta, legat fedeleş'

Marius Balo, un clujean în vârstă de 38 de ani, s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa.

Toate perspectivele luminoase s-au prăbușit pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari, despre care Balo spune că i-a primit din partea unui chinez, fără să ştie că acesta este un infractor. 

După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii de-a dreptul înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. 

Marius Balo spune că în acelaşi caz a fost implicat, într-o situaţie identică, un cetăţean britanic, dar că acesta a beneficiat de o judecată dreaptă, iar după o perioadă a fost eliberat. 

Marius Balo a solicitat să fie transferat într-o închisoare din România, motivându-şi cererea prin faptul că drepturile sale au fost încălcate în penitenciarele chinezești, trimițând mai multe memorii pe adresa Ambasadei României la Beijing, dar şi ministerului Justiţiei şi  ministerului de Externe, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis.

A primit un singur răspuns, din partea ministerului Justiţiei, prin care era înştiinţat că între România şi China nu există un tratat în privinţa transferării persoanelor condamnate, astfel că autorităţile române nu pot interveni în acest caz.

Marius Balo spune că se simte abandonat şi spune că trăieşte un adevărat calvar. Profesorul susţin că, timp de doi ani, perioadă în care a fost ţinut în arest înainte de a fi condamnat, i-au fost încălcate toate drepturile.

Într-unul din memoriile trimise oficialităților române, Balo descrie ce a trăit în închisoare.

”De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris profersorul român.

Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai, unde spune că ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez.

”Statul român ignoră de peste cinci ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”, au conchis reprezentanţii profesorului.

______________

În urma mediatizării situației lui Marius Balo, ministerul Justiției a anunţat, într-un comunicat de presă, că ministrul Ana Birchall a luat act de situaţia cetăţeanului român aflat în detenţie în China şi a luat legătura cu ministerul Afacerilor Externe, pentru o acţiune comună în plan juridic şi diplomatic.

"Ministrul Justiţiei a luat act de situaţia domnului Marius Balo, românul care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoare în Republica Populară Chineză, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanţi legali ai acestuia. Imediat ce cazul a fost semnalat ministrului Justiţiei, doamna Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic şi în plan diplomatic în acest caz", se precizează într-un comunicat al MJ.

Conform sursei citate, Ministerul Justiţiei depune toate eforturile privind obţinerea tuturor elementelor legale care să permită declanşarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetăţeanului român, în contextul cooperării judiciare internaţionale.

"Ministerul Justiţiei îi asigură pe reprezentanţii legali ai cetăţeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situaţia domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluţionată, cu respectarea deplină a drepturilor sale", se mai menţionează în comunicat.

SHARE