Germania. Un român, fost angajat în construcții, doarme pe străzi, așteptând să-i fie respectat dreptul la muncă

07 Feb 2021 | scris de Monica Pavelescu

Nicolae Molcoasa, un român plecat în Germania cu speranța unui viitor mai bun, dar a ajuns să doarmă în stradă, după ce a rămas fără loc de muncă. Exploatat şi plătit sub salariul minim, deși şi-a obținut dreptatea în justiţie.

Germania. Un român, fost angajat în construcții, doarme pe străzi, așteptând să-i fie respectat dreptul la muncă

Media germană scrie cazul lui Nicolae Molcoasa, menționând că, la fel ca mulţi alţi muncitori din estul Europei, a fost angajat pe şantierul Mall of Berlin, centrul comercial numit de presa germană ”mall-ul ruşinii”, pentru că a fost construit cu muncitori străini, exploataţi şi plătiţi mulţi dintre ei la negru. 

”Nicolae Molcoasa doarme într-o staţie de autobuz abandonată din mijlocul oraşulu. A acoperit crăpăturile de pe acoperiş cu bandă adezivă, ca să nu plouă înăuntru. Pe jos a pus carton ca să se protejeze de asfaltul rece. În jurul său se află faţade de cărămidă frumoase şi ferestre luminate. Aparţin unei lumi confortabile şi calde, de care el nu poate beneficia”, scrie Der Tagesspiegel.

La cei 50 de ani ai săi, Nicolae Molcoasa are o viaţă grea, dar nu şi-a pierdut speranţa şi tot ce-şi doreşte ca drepturile sale să fie recunoscute și în Germania. Să nu mai fie tratat ca forţă de muncă ieftină si să beneficieze de sprijin la nevoie.

”Este un bărbat îngrijit, arată mai tânăr de 50 de ani. Nu s-ar spune că este un om fără adăpost. Şi totuşi stă acolo, la colţul străzii, vinde reviste. Şi-a împachetat lucrurile în valize mari, le-a încărcat într-un cărucior de cumpărături care aproape că i se înalţă peste cap”, e portretul românului, schiţat de jurnaliştii germani.

Românul, împreună cu un alt coleg de muncă, au dat în judecată compania Openmallmaster - unul lanțul confuz de subcontractori ai lucrărilor de construcție de pe şantierul mall-ului berlinez.

Nicolae a relatat jurnaliștilor germani despre modul în care erau tratați muncitorii de pe șantier.

”De la început munca a fost foarte grea, exagerată. Se lucra 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână. Apoi a fost tot mai rău.

Pe şantier au apărut şefi lipsiţi de orice empatie, care au interzis pauzele din „motive tehnice“, certându-i pe muncitori chiar şi atunci când voiau să bea apă“, a spus el. 

În acelaşi timp, în afara celor descrise, muncitorii nu primeau decât o parte din salatiu. De altfel, Institutul German de Cercetare Economică a stabilit că salariul minim nu este plătit într-un caz din 10. Iar în cazul străinilor, lucrurile stau şi mai rău un străin din 7 nu primeşte nici măcar salariul minim. Auditurile fiscale sunt rare, sancţiunile sunt laxe şi este dificil de dovedit încălcările, potrivit studiului, mai notează Der Tagesspiegel.

În august 2015, Tribunalul Muncii din Berlin a decis în cazul Molcoasa că muncitorului român trebuie să i se achite un salariu de 1.226 de euro pentru munca pe care a depus-o pe şantier. El a declarat în instanţă că a primit doar 550 de euro pentru trei săptămâni de muncă. 

Un ”succes important împotriva exploatării şi sclaviei salariale moderne” l-a numit liderul ”verzilor” de la Berlin, Daniel Wesener.

Numai că Molcoasa nu a primit niciun ban până în prezent, și în cazul lui, dar și al altor foști angajați subcontractorul responsabil a scăpat fără să plătească. Compania Openmallmaster şi-a declarat falimentul, iar directorul general s-a făcut nevăzut şi a fost căutat cu mandat de arestare pentru că a întârziat intrarea în insolvenţă.

Iar hotărârea judecătorească în favoarea lui Nicolae, cu privire la banii pe care ar trebui să-i primească, nu mai poate fi acum aplicată, având în vedere că firma la care lucra a dat faliment.

Situaţia lui Nicolae Molcoasa nu este în niciun caz singulară. Mulţi străini ajung fără un loc de muncă, iar oricine îşi pierde slujba riscă să rămână fără acoperiş în acelaşi timp. 

”Cazurile similare cu cel al domnului Molcoasa arată că drepturile egale sunt utile numai dacă oamenii le pot pune în aplicare, cu condiţia ca aceştia să îşi cunoască drepturile. De multe ori, acest lucru nu este valabil în cazul oamenilor din estul Uniunii Europene”, spune A. Oblacewicz, lider sindical din Germania.

”În astfel de cazuri, oamenii nu au de ales decât să plece acasă sau să găsească un nou loc de muncă cât mai repede posibil”, subliniază ea .

Dar uneori muncitorii străini nu vor să părăsească Germania, chiar dacă rămân fără slujbă. Singura veste bună pentru Molcoasa este că va primi un ajutor social din partea statului german, însă chiar şi aşa el îşi doreşte un loc de muncă şi o şansă la o viaţă decentă.


CLICK - Follow us on Google News