Român stabilit în Suedia: «Aici nu am văzut oameni certându-se, jignindu-se. Nici în viaţa reală nici în mediul online»

14 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Andrei Mihai, manager al unei companii specializate în implementarea sistemelor de iluminat eficient, s-a stabilit cu soţia şi cei doi copii de doi ani şi jumătate în Suedia, în Hjo, un foarte cochet orăşel turistic de 10.000 de locuitori aflat pe malul lacului Vattern.

Român stabilit în Suedia: «Aici nu am văzut oameni certându-se, jignindu-se. Nici în viaţa reală nici în mediul online»

În mod firesc, adaptarea s-a petrecut în mod diferit pentru fiecare membru al familiei.

”Pot spune cu siguranţă că pentru copii a fost cel mai uşor şi în special pentru Luca. El foloseşte un cărucior electric pentru a se deplasa, iar infrastructura de aici este total adaptată nevoilor lui.

Pentru Maria a fost de asemenea uşor să se adapteze pentru că avea la acea vreme 4 ani şi nu cred că a simţit prea mult diferenţa. Amândoi au învăţat limba suedeză foarte repede”, povesteşte Andrei Mihai pentru cotidianul Adevărul.

Bariera legată de necunoașterea limbii suedeze, a creat momente dificile la început, dar, treptat, familia şi-a făcut un cerc de prieteni şi de cunoscuţi, au reuşit să înveţe limba suedeză la un nivel mediu spre avansat şi să poată comunica cu uşurintă. 

”Cursurile de limba suedeză sunt gratuite până la un anumit nivel, apoi eşti şi plătit pentru a te perfecţiona”, precizează Andrei Mihai, care adaugă că a mai fost la început o senzaţie stranie când în luna decembrie se făcea lumină afară în jur de ora 9 dimineaţa, iar la ora 3 deja era întuneric. 

Legat de adaptarea profesională în Suedia, Andrei spune că el şi soţia sa au beneficiat de experienţa acumulată în Romania şi încearcă să o aplice în Suedia, bineînţeles adaptându-se specificului local.

”Am continuat anumite proiecte începute în România, dar am demarat altele noi şi provocatoare pe care sperăm să le ducem la bun sfârşit”, a declarat Andrei Mihai.

Cel mai mult l-au surprins oamenii, la mare distanță de preconcepțiile și cutumele pe care le știau despre ei.   

”Deşi noi în Romania avem impresia că suedezii sunt oameni reci şi neprimitori, iar eu mă pregătisem pentru o experienţă negativă din acest punct de vedere, am fost impresionat să constat că de fapti sunt oameni foarte buni, primitori şi cu o educaţie şi bun simţ de invidiat. În toată această perioadă nu am văzut oameni certându-se, jignindu-se sau având o atitudine agresivă. Nici în viaţa reală nici în mediul online”.

Legat despre cum s-a desfășurat trecerea prin pandemie în Suedia, Andrei Mihai consideră că pentru el şi familie toată această perioadă a decurs oarecum normal. Spune ”oarecum normal“ pentru că au fost şi acolo activităţi pe care nu le-au mai putut desfăşura ca urmare a recomandărilor autorităţilor suedeze. 

”În schimb copiii au mers atât la şcoală, cât şi la activităţile extraşcolare. S-au întâlnit cu prietenii şi şi-au trăit copilăria”, adaugă Andrei.

”Abordări similare au fost în toate ţările scandinave. Totul cred că pleacă de la încrederea pe care cetăţenii o au în autorităţi, în stat. Cred că statul suedez foarte rar în istorie şi-a dezamăgit cetăţenii.

Încă de la început autorităţile au avut o comunicare exemplară, făcută de profesionişti şi cu recomandări simple şi pe înţelesul oamenilor. Încă de la început populaţia a înţeles cu ce se confruntă şi ce trebuie făcut pentru a se proteja fără să fie nevoie ca autorităţile să aplice măsuri coercitive”, opinează Andrei.

Românul povesteşte amuzat că nici nu prea avea cine să aplice aceste măsuri coercitive: ”În orăşelul în care locuiesc, dar şi în multe localităţi nu există poliţişti. La noi în localitate au program două ore miercurea pentru a prelua diverse sesizări minore”.

Andrei Mihai nu a purtat mască pe perioada pandemiei şi precizează că nimeni din familie nu a fost depistat cu virusul SARS-CoV-2 şi nici nu a avut vreun simptom specific.

Legat de modalitatea în care autorităţile din oraşul Hjo au gestionat pandemia, Andrei Mihai precizează că ceea ce a fost diferit a fost faptul că au oprit programul cu publicul la bibliotecă pentru o perioadă, apoi au redeschis-o, iar acum pentru a împrumuta cărţi poti să o faci online sau telefonic. 

”La intrare la spital eşti întrebat încă de afară dacă ai simptome specifice Covid-19. Iar la magazine au apărut, dar destul de târziu, acele despărţitoare din plexiglas şi marcaje pe podea pentru a păstra distanţa. De asemenea o parte din activităţile ce se desfăşurau în interior au fost oprite”.

Campania de vaccinare a început deja în Suedia în decembrie 2020. În prima fază au fost vaccinate persoanele în vârstă şi cele care se ocupă de îngrijirea acestora. În a doua fază urmează personalul medical şi anumite persoane din grupele de risc dar care nu au fost definite deocamdată.

”Deocamdată nu m-am hotărât dacă mă voi vaccina sau nu, dar mai am timp să mă decid până în cea de-a doua parte a acestui an. Atunci se pare că se vor vaccina persoanele din grupa mea de vârstă şi de risc.

La acest moment se pare că vaccinarea este unica modalitate reală de a proteja segmentul de populaţie cu risc ridicat de a dezvolta forme grave şi aici mă refer în special la persoanele vârstnice”, mai spune Andrei Mihai.


CLICK - Follow us on Google News